V Rusku silnejú obavy, že bude horšie

Stoličky, stoly, dizajnové lustre a obrovská ružová lampa v tvare hlavy medveďa - to všetko bolo súčasťou luxusných moskovských reštaurácií The Red Fox a Lazy Hound, ktoré ako mnoho ďalších v meste museli vo februári ukončiť svoju činnosť. A teraz je nutné všetko predať. A prekvapivo sa dostavilo mnoho Moskovčanov, ktorí hľadajú výhodné lacné ponuky, píše agentúra AP.

05.03.2015 23:20
debata (124)

Garážový predaj bol dlhú dobu v Rusku raritou. Desať rokov silného ekonomického rastu urobilo z Rusov jedných z najväčších gurmánov a kupcov luxusného tovaru na svete. Teraz sa však opäť vracia na scénu skromnosť a začínajú sa šíriť obavy, že ťažké časy hneď tak neodídu, pretože koniec západných sankcií je v nedohľadne a k tomu sa pridáva bolestivý pokles príjmov z predaja ropy.

Ceny v obchodoch prudko rastú a rast by si mali udržať aj v ďalších mesiacoch. Firmy zase plánujú prepúšťanie, aby sa lepšie vyrovnali s očakávanými chudobnejšími čas­mi.

Anna Seržantovová a jej manžel Sergej, ktorí dorazili na výpredaj nábytku z reštaurácií, nikdy predtým použitý nábytok nekupovali. Keď však na jeseň dokončili renováciu svojho bytu, hodnota rubľa prudko klesla natoľko, že si mohli kúpiť zhruba polovicu toho, čo pôvodne chceli. Jedinou dostupnou možnosťou boli obchody IKEA, aj tie však kvôli devalvácii rubľa v decembri zvýšili ceny.

Seržantovovi našli garážový predaj prostredníctvom internetových stránok, ktoré poskytujú záujemcom o lacné nákupy informácie o zatváraných reštauráciách.

„Ešte musíme kúpiť našu spálňu. Ale bohužiaľ, nemyslím si, že ju nájdeme, ak sa nezačnú zatvárať aj hotely,“ dodáva Anna.

Kritička reštaurácií Olga Ovčarovová je spoluzakladateľkou internetových stránok garážového predaja. Podľa nej je teraz oveľa viac firiem, než v minulosti, ktoré zatvárajú a rozpredávajú svoj tovar. „Mzdy ľudí klesajú, zatiaľ čo všetko naokolo sa zdražuje,“ uvádza.

Prezident ruskej federácie reštaurácií a hotelierov Igor Bucharov očakáva, že tento rok zatvoria v Moskve približne 20 percent reštaurácií pre slabý dopyt a rastúce ceny. Podľa spoločnosti 2GIS, ktorá na internete zverejňuje zoznamy reštaurácií, zažila Moskva v období november až január prvýkrát za dva roky čistý pokles počtu reštauračných zariadení. Celkom ich skončilo 46.

Reštaurácie boli prvé na rade, a najviac postihnuté. Kolaps rubľa a oslabenie dopytu sa však šíri aj do ďalších sektorov hospodárstva, ako sú predajcovia odevov a dokonca aj spracovateľský sektor.

Mimovládna organizácia zastupujúca záujmy malých firiem OPORA odhaduje, že až 30 percent spracovateľských firiem plánuje prepúšťanie, aby získali peniaze, keďže sa im zastavil prílev peňazí z úverov. Poskytovanie úverov sa stalo veľmi vzácne, pretože finančný systém zamrzol. Predajcovia módneho tovaru sa potom musia vyrovnávať aj s ďalšími problémami. Okrem poklesu výdavkov spotrebiteľov je to aj skutočnosť, že musia nakupovať značkové kolekcie v eurách alebo dolároch, ich kurz sa však za posledné mesiace zdvojnásobil.

Ku zmierneniu krízy sa snažia prispieť aj ruské úrady. Vláda sľúbila poskytnúť 2,3 bilióny rubľov, avšak najmenej polovicu minie na podporu bánk. Centrálna banka si potom musí vybrať medzi podporou rubľa a ekonomiky. Vyššie úrokové sadzby môžu podporiť menu, ale poškodia ekonomiku, pretože budú drahšie úvery. Centrálna banka sa teraz podrobuje tlaku vlády a podnikateľov, aby znížila základný úrok, ktorý v decembri prudko zvýšila na 17 percent. Nedávno ho preto znížila na 15 percent, a naznačila tak, že prijíma pokles rubľa.

Obchodníci sa zatiaľ snažia držať náklady dole a neodohnať si zákazníkov. Mnoho z nich však priznáva, že ďalší rast cien je neodvratný.

Spoluzakladateľ digitálneho mediálneho holdingu Look At Media Alexej Amjotov odhaduje, že Rusi začnú naozaj cítiť vplyv inflácie tento rok v lete. Jeho firma, ktorá generuje väčšinu svojich príjmov z internetovej reklamy, zatiaľ nevidela hromadný odchod zákazníkov, mnoho inzerentov však už odmieta dlhodobé záväzky alebo investície do celoročných kampaní.

„Je to ako vo filmoch, keď je hrdina zranený, ale ešte to nepochopil a stále beží,“ uvádza Amjotov. „Každý sa jednoducho bojí pozrieť dole, aby videl, aká veľká tá diera je.“

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie