Šéfdizajnér Škody Kabaň: Dizajn nového SUV bude prekvapením

Najnovšia limuzína značky Škoda nesie v sebe odkaz na 120–ročnú históriu automobilky. „Najsilnejšou stránkou nového Superbu je vyváženosť. Je to niečo ako kvalitne vyladený klavír a Superb určite pôsobí draho,“ myslí si Jozef Kabaň, Slovák, ktorý je šéfdizajnér automobilky Škoda.

06.03.2015 09:00
Jozef Kabaň Foto:
Šéfdizajnér Škoda Auto Jozef Kabaň
debata (1)

Kritici nového Superbu upozorňujú na to, že vnútro dosť zaostáva za vonkajšou karosériou automobilu. Čo si o tom myslíte?
Netreba veľmi hodnotiť subjektívne názory určitých ľudí. Každý má právo na individuálne očakávania. My sme sa snažili urobiť auto tak, aby naozaj veľmi vyrovnane spĺňalo všetky očakávania a myslím si, že je rovnako krásne zvonku aj zvnútra. Ponúka veľa priestoru, ktorý vám má počas jazdy dať pocit domova, v ktorom je všetko umiestnené na správnom mieste.

Nie je na škodu, že predné svetlá nie sú predávané v LED verzii?
Samozrejme, že čo sa týka technológie, tak LED svetlá môžu dodať automobilu ďalší charakter. Všetko je otázka času. My máme teraz svetlá, ktoré automobilu dávajú pocitovo skôr ľudský výraz, čím sa nám podarilo odlíšiť od trendu roboticko vyzerajúcich svetiel. Čo sa týka technológií, auto nimi doslova prekypuje, máme tam všetko, čo si len človek dokáže predstaviť. Nie je dobré natlačiť všetky technológie do automobilu, je dobré vedieť veci rozdeliť tak, aby to, čo je správne, bolo v automobile a nie iba to, čo je možné.

Aké bude pripravované nové športovo–úžitkové vozidlo značky Škoda?
Nové SUV bude vyzerať nielen veľmi atraktívne, ale naplní aj všetky očakávania, čo sa týka DNA značky Škoda. Funkcionality či zapracovania nových technológií. Dizajn bude trochu prekvapením, ktorým nové SUV určite zaujme. Jeho premiéra je na ceste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Jozef Kabaň