Podvodníci sa zľakli kobry

Prípadov, keď obchodníci nevydávajú zákazníkom bločky alebo odovzdajú falošnú účtenku, ubúda.

06.03.2015 12:00
dane, bloček Foto:
Únikom na DPH z registračných pokladníc štát podľa odhadov ešte stále stráca zhruba 150 miliónov eur ročne.
debata (22)

Viaceré kroky v oblasti lepšieho výberu dane z pridanej hodnoty zabrali a štát má vďaka tomu stámilióny eur navyše. Výstavba diaľnic či opatrenia na podporu zamestnanosti sa tak nemusia financovať na dlh alebo na úkor zvyšovania daní.

Daniari tvrdia, že pri kontrolách registračných pokladníc idú často cielene za možnými previnilcami, a tak kontrol ubudlo. Kým v roku 2013 vykonali daniari okolo 14,5 tisíca kontrol pokladníc, vlani to bolo iba zhruba 3–tisíc.

zväčšiť
dane, kontrola

V roku 2013 odhalili 7,5 tisíca porušení a vlani 720. Najviac pokladníc je registrovaných v Bratislavskom kraji, no kontroly odhalili najviac porušení za vlaňajšok v Trnavskom kraji. Najmenej podvádzali obchodníci v Prešovskom kraji.

Pri výbere daní pomohla práca daňovej kobry a čiastočne aj bločková lotéria, prostredníctvom ktorej samotní spotrebitelia upozorňujú na nekalé praktiky niektorých obchodníkov. Aktuálne je na Slovensku registrovaných približne 260–tisíc registračných pokladníc, z toho takmer 50–tisíc majú registrované obchodné reťazce.

„Vidíme pozitívny trend v oblasti boja proti daňovým únikom. Opatrenia, ktoré sme prijímali na ich elimináciu, sa v praxi osvedčujú,“ tvrdí šéf Finančnej správy František Imrecze. Štát prišiel napríklad so sprísnením sankcií za nevydanie bločku.

Obchodníkom pri vydaní zlého dokladu hrozí pokuta od 330 až do 3 300 eur pri prvom porušení a pri druhom je možná pokuta až do výšky 6 600 eur. Pri treťom pochybení môžu daniari prevádzku zatvoriť a obchodníkovi odobrať živnostenské oprávnenie. Pri prvom opakovanom a pri každom ďalšom porušení zákona bude súčasne s pokutou uložený aj zákaz predaja tovaru alebo poskytovania služby v lehote až do 72 hodín.

Fakt, že sa podnikatelia zľakli, a robia menej podvodov, pomohol aj štátnej kase. „Úspešnosť výberu DPH vo štvrtom kvartáli 2014 už dosiahla úroveň roka 2008, čo zodpovedá zníženiu veľkosti únikov na DPH v priebehu dvoch rokov o 25 percent. Približne rovnaké zlepšenie by stačilo na dosiahnutie úrovne z roka 2003, keď boli odhadované úniky na DPH na Slovensku historicky najnižšie. Podľa aktuálneho odhadu priniesol boj proti daňovým únikom DPH oproti úrovni z roka 2012 do rozpočtu dodatočné príjmy vo výške 248 miliónov eur v roku 2013, 650 miliónov eur v roku 2014, a v roku 2015 by mal priniesť 744 milión eur,“ hovorí Eduard Hagara z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Inštitút vypočítal, že výber DPH, ktorá sa platí z každého tovaru a služby, zodpovedal ku koncu vlaňajška úrovni dane na úrovni takmer 15 percent, aj keď v skutočnosti je DPH 20-percentná. Rozdiel predstavujú daňové úniky. Ešte koncom roka 2012 však efektívna sadzba DPH zodpovedala len 12-percentnej sadzbe DPH.

Daňové úniky sú stále veľké

Znížili sa najmä podvody s nadmernými odpočtami DPH. Únikom na dani z registračných pokladníc štát podľa odhadov ešte stále stráca zhruba 150 miliónov eur ročne. Daniari pri jednej z vlaňajších kontrolných akcií zistili, že obchodník dokázal denne krátiť cez upravené pokladnice tržby priemerne na úrovni 65 až 95 percent. Strata na dani z pridanej hodnoty na jednej pokladnici tak vychádzala pri súčasnej 20-percentnej sadzbe zhruba na 600 eur denne.

Finančná správa tvrdí, že niektorí obchodníci na to využívajú upravené pokladnice. Tie majú špeciálny softvér, ktorý pomocou USB kľúča dokáže v kase po vydaní bločku meniť údaje, či už množstvo, popis tovaru či samotnú konečnú sumu. Funguje to tak, že napríklad zákazník zaplatí v obchode s oblečením za nákup nohavicového kostýmu 90 eur, no v pokladničnej pamäti sa uloží záznam na osem eur za vlnené ponožky. Štát získa DPH len z lacných ponožiek a daň z kostýmu, ktorú zákazník vidí na bločku, si dá do vrecka obchodník.

Výnimiek pri pokladniciach ubudlo

Štát chce od apríla tohto roka rozšíriť povinnosť používania registračných pokladníc. Po novom budú musieť vydávať účtenky aj v kaderníctvach, vo fitnescentrách. Povinnosť sa bude týkať aj lekárov, či zverolekárov. Podľa štatistík Inštitútu finančnej politiky bol v roku 2011 rozdiel medzi výdavkami domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií asi 214 miliónov eur. Odborníci odhadujú, že len na daniach z ambulancií by mohol štát získať zavedením pokladníc až 11 miliónov eur ročne.

Kontroly správneho používania registračných pokladníc by sa od apríla tohto roka mali rozšíriť aj pri prevádzkovateľoch turistických ubytovní, hotelov, penziónov či chatových osád. Opatrenie má v tomto roku priniesť do štátnej pokladnice 70 miliónov eur. Ministerstvo financií takisto chce, aby všetky oficiálne listiny a potvrdenia vydávané súkromníkmiplatili len s kópiou pokladničného bločka alebo potvrdenia o elektronickom prevode. Týkať by sa to malo notárov, audítorov, právnikov či architektov.

Zároveň štát umožní od apríla obchodníkom, či poskytovateľom služieb, ktorí vydajú mesačne maximálne 1000 bločkov, aby si zriadili bezplatnú virtuálnu pokladnicu. Ide o on-line program, ktorý si podnikatelia môžu od začiatku marca bezplatne stiahnuť z webovej stránky Finančnej správy.

On-line pokladnice bude bezplatne certifikovať a servisovať Colný úrad Bratislava. Prezident Finančnej správy SR František Imrecze hovorí, že štát chce elektronizáciou docieliť, aby do dvoch až štyroch rokov nové typy pokladníc vystriedali na trhu klasické pokladnice. Vystriedať ich majú také, ktoré budú mať priame on-line napojenie na Finančnú správu. Krátenie DPH sa tak výrazne obmedzí. „V budúcnosti plánujeme on-line pripojenie všetkých pokladníc na trhu s Finančnou správou. Od 1. januára 2015 preto musia výrobcovia, dovozcovia a distribútori registračných pokladníc uvádzať na trh už len také, ktoré takéto pripojenie zabezpečia,“ uvádza vo svojom stanovisku ministerstvo financií.

Od roka 2016 by sa mal zvýšiť aj maximálny počet bločkov, ktoré môže vydať podnikateľ, ak chce využívať virtuálnu pokladnicu. Takto by ju mohli mať napríklad už aj menšie obchody s potravinami alebo rôznym tovarom.

Najviac podvodov v maloobchode

Plateniu daní sa spomedzi všetkých odvetví najviac vyhýbajú menší obchodníci, u ktorých bežne ľudia robia nákupy potravín a oblečenia či vecí do domácnosti, ale aj prevádzkovatelia barov, reštaurácií, kaderníctiev a autoservisov. Inštitút finančnej politiky najnovšie vyčíslil, že vlani sektor maloobchodu a veľkoobchodu zaplatil štátu na DPH o 830 miliónov menej, ako mu mal reálne odviesť. Ide tak o najrizikovejší sektor, z ktorého sa peniaze strácajú v sivej ekonomike.

Čo si na bločku všímať

Falošný bloček sa dá odhaliť podľa niektorých znakov hneď na prvý pohľad. Okrem chybného logotypu MF si treba všímať najmä čas vydania bločku. Ak obchodník vydá zákazníkovi o druhej poobede bloček s poradovým číslom dva, je veľká pravdepodobnosť, že si kráti tržby. Ako prvý daniari preverujú daňový kód elektronickej registračnej pokladnice, teda DKP (daňový kód pokladnice, pozn. red.), čo napríklad ľudia vypisujú na súťažné tikety v bločkovej lotérii. Na základe toho vedia určiť, či je bloček pravý.

Opatrenia na boj s daňovými únikmi na pokladniciach

zavedenie bločkovej lotérie – od 1. septembra 2013 môžu spotrebitelia prihlásiť bločky do lotérie a vyhrať zaujímavé finančné výhry. Má to prinútiť obchodníkov zakaždým vydať pokladničný bloček

sprísnenie a zefektívnenie daňových kontrol registračných pokladníc – platí od októbra 2013, pri treťom zistení daniarov, že obchodník nevydáva bločky, mu bude odobraté živnostenské oprávnenie, pokuty za nevydanie bločku sa zvýšili až na 6 600 eur

sprísňujú sa kontroly softvérov – platí od októbra 2012, výrobcovia, dovozcovia a predajcovia elektronických registračných pokladníc musia daniarom predložiť softvérové a technické vybavenie

zavedenie pokút „na mieste“ – platí od januára 2014, splatnosť pokút je trojdňová

povinnosť zaviesť komunikačný kábel k pokladnici – platí od januára 2014, každý záznam po vydaní bločku zákazníkovi je automaticky ukladaný do pamäte pokladnice

obchodníci musia vyvesiť bločky – platí od januára 2014, obchody, reštaurácie či bary musia vylepovať vo svojich prevádzkach vzorovú účtenku

virtuálna registračná pokladnica – platí od apríla 2015, ide o bezplatný on-line program do počítača či smartfónu, štát chce touto elektronizáciou docieliť, aby do dvoch až štyroch rokov nové typy pokladníc vystriedali na trhu klasické pokladnice

Zdroj: Finančná správa SR

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dane