V Trnave by mali vyrábať nový Citroën

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën bude vo svojom závode v Trnave vyrábať nový model vozidla Citroën, ktorý by sa mal stať nosným pilierom tejto značky.

06.03.2015 13:48
debata (1)

Napísal to v piatok portál Aktuality.sk, podľa ktorého o tom rozhodol materský koncern automobilky. Hovorca trnavskej továrne PSA Peter Švec povedal, že firma tieto informácie nebude komentovať.

Oficiálne ohlásenie výroby nového modelu v slovenskej továrni automobilky sa pôvodne očakávalo počas piatku po plánovanej schôdzke slovenského premiéra Roberta Fica so zástupcami PSA. Pre Ficovu chorobu ale bolo stretnutie zrušené, podľa Šveca sa hľadá náhradný termín rokovania.

Presný názov nového modelu nie je podľa portálu známy. Malo by ísť o vozidlo nižšej triedy na báze športovo-úžitkových vozidiel. Celkové investície na vývoj nového modelu vraj dosiahnu 300 miliónov eur, z toho asi 80 miliónov eur by malo ísť do slovenského závodu PSA v podobe investícií do nových technológií vrátane zvarovne.

Slovenská továreň PSA vlani zvýšila produkciu áut o zhruba tri percentá na rekordných približne 255 000 vozidiel. PSA na Slovensku vyrába viacúčelový voz Citroën C3 Picasso a tiež Peugeot 208. Podľa skorších informácií by sa montáž vozidla Citroën C3 Picasso v Trnave mala skončiť v budúcom roku, nahradiť by ho tak mohla práve výroba nového modelu.

PSA pôsobí aj v Českej republike, kde má spoločný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov exportne orientovanej slovenskej ekonomiky. Okrem PSA majú továrne na Slovensku aj automobilky Volkswagen a Kia Motors, ako aj množstvo výrobcov súčiastok.

Slovenský závod automobilky Kia v piatok oznámil, že z dôvodu zvýšeného počtu objednávok na motory zavedie vo svojej motorárni trojzmennú prevádzka a prijme viac ako 50 pracovníkov. Motory závod dodáva aj do sesterskej továrne Hyundai v českých Nošoviciach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #automobilky #PSA Peugeot Citroën