Nemci sa neponáhľajú s posielaním peňazí do Grécka

Na bezprostredné uvoľnenie ďalšej splátky z programu pomoci pre Grécko nie sú dôvody. Uviedol to v piatok hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Jäger.

06.03.2015 14:46
debata (1)

Pripomenul, že ministri financií členských štátov eurozóny 20. februára rozhodli, že Grécko musí do konca apríla pripraviť podrobný zoznam reforiem a po odsúhlasení Európskou centrálnou bankou, Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom ich do konca júna uviesť do praxe.

Samotný prísľub reforiem preto podľa neho nestačí, aby mohla Euroskupina o uvoľnení pomoci diskutovať už na svojom najbližšom zasadnutí v pondelok. Ak však Atény urýchlia práce na reformách a po schválení veriteľmi ich zrealizujú pred koncom júna, bolo by samozrejme možné uvoľniť peniaze skôr, dodal Jäger.

Eurozóna sa s Gréckom nedohodla na konkrétnom dátume, ale na postupnosti krokov vedúcich k vyplateniu ďalšej tranže pomoci, spresnil hovorca ministerstva financií v Berlíne.

Atény sa vo februári dohodli s ministrami financií krajín eurozóny na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace. Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v pondelok vyhlásil, že veritelia Grécka by mohli Aténam vyplatiť časť zo zostávajúcich 7,2 mld. eur v rámci súčasného programu ešte tento mesiac. Stane sa tak v prípade, že Grécko začne uskutočňovať nevyhnutné reformy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna