Ukrajinská inflácia sa vyšplhala na 34,5 percenta

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien na Ukrajine vo februári zrýchlilo na 34,5 percenta z januárových 28,5 percenta. Oznámil to v piatok tamojší štatistický úrad.

06.03.2015 21:38
debata (36)

V celom minulom roku dosiahla inflácia 24,9 percenta, čo predstavovalo najvyššiu úroveň za 14 rokov, píše agentúra Reuters.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo februári zvýšili o 5,3 percenta po januárovom náraste o 3,1 percenta. Ukrajinská centrálna banka tento týždeň prudko zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 30 percent z doterajších 19,5 percenta. Snažia sa tak obmedziť rast cien, za ktorým z veľkej časti stojí prudké oslabovanie domácej meny.

Ukrajinská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a minuloročnej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom. Ukrajinská hrivna od začiatku tohto roka stratila zhruba polovicu hodnoty po tom, čo už v minulom roku oslabila o 50 percent.

Centrálna banka tento rok prikročila k zvýšeniu úrokov už druhýkrát, vlani ich zvýšila spolu trikrát. Na začiatku minulého roka predstavovala jej kľúčová úroková sadzba 6,5 ​​percenta.

Vyššie úroky síce zvyčajne podporujú kurz domácej meny a obmedzujú inflačné tlaky, majú ale zároveň negatívny vplyv na hospodársky rast, pretože zvyšujú náklady na pôžičky. Hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v minulom štvrtom štvrťroku znížil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,8 percenta, v medziročnom porovnaní sa prepadol dokonca o 15,2 percenta.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina