MMF schválil 17,5 miliardy dolárov pre Ukrajinu

Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) v stredu schválila dohodnutý úverový program pre Ukrajinu v objeme 17,5 miliardy dolárov. Oznámila to šéfka fondu Christine Lagardeová.

11.03.2015 20:13
debata (30)

MMF sa na štvorročnom programe dohodol s Kyjevom už vo februári. Celkovo by Ukrajina podľa februárového vyhlásenia fondu mala počas nasledujúcich štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich aj Európsku úniu 40 miliárd dolárov.

Ukrajina sa teraz nachádza na pokraji štátneho bankrotu. Tamojšia ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a minuloročnej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Nový úverový program podľa Lagardeovej podporí okamžitú stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky aj rozsiahle reformy smerujúce k obnove hospodárskeho rastu v stredne dlhom období.

„Program je ambiciózny a zahŕňa riziká, ktoré pramenia najmä z konfliktu na východe krajiny. Povzbudzuje ma, že prímerie dohodnuté minulý mesiac v Minsku sa zatiaľ podľa všetkého prevažne dodržiava. Dúfam, že bude možné zabrániť ďalším stratám na životoch,“ uviedla Lagardeová.

„Ukrajinské úrady naďalej demonštrujú veľké odhodlanie k reformám. Udržali si rozpočtovú disciplínu za veľmi ťažkých podmienok,“ upozornila.

Šéfka MMF nespresnila, kedy bude Ukrajine poskytnutá prvá časť úveru a aká bude jej výška. Ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková však očakáva, že Kyjev v prvej fáze dostane päť miliárd dolárov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina