Deflácia na Slovensku sa prehĺbila, ceny klesli o 0,5 %

Medziročný pokles cien pokračoval aj vo februári. Podľa Štatistického úradu SR totiž spotrebiteľské ceny v druhom mesiaci tohto roka v porovnaní s februárom 2014 klesli o 0,5 %, kým v januári boli medziročne nižšie o 0,4 %. Rovnako klesali ceny aj v medzimesačnom porovnaní, keď boli vo februári oproti januári nižšie o 0,2 %.

12.03.2015 10:39
debata

Na medziročnej báze klesli ceny v doprave o 7,7 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa znížili o 1,9 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá to bol pokles o 0,6 %, ceny poštových a telekomunikačných služieb sa znížili o 0,4 %. Vzrástli ceny v odboroch vzdelávanie o 3,1 %, ceny v rámci nábytku, bytových zariadení a bežnej údržby domu vzrástli o 2,1 %. Ceny rozličných tovarov a služieb a ceny alkoholických nápojov a tabaku sa zvýšili zhodne o 1,7 %. Ceny odevov a obuvi stúpli o 1,6 %. V rámci hotelov, kaviarní a reštaurácií to bol rast o 1,5 %, ceny rekreácií a kultúry stúpli o 0,9 % a v rámci zdravia to bol rast o 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní klesli ceny v odboroch doprava o 1,2 %, odevy a obuv o 0,7 %, potraviny a nealkoholické nápoje a alkoholické nápoje a tabak zhodne o 0,3 %. Vzrástli ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,3 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,2 % a zdravie o 0,1 %. Na januárovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, taktiež poštové a telekomunikačné služby, ako aj rekreácia a kultúra, vzdelávanie, rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, sa vo februári znížila o 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa zvýšila o 0,2 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v ďalších rokoch k rýchlejšiemu rastu cien. V roku 2011 dosiahla priemerná inflácia 3,9 %, v roku 2012 to bolo 3,6 %. V roku 2013 však rast cien opäť spomalil, najmä kvôli slabému spotrebiteľskému dopytu, čo vyústilo do priemernej inflácie za rok 2013 na úrovni 1,4 %. V roku 2014 však aj vplyvom faktora prudko oslabujúcej ceny ropy spotrebiteľské ceny naďalej svoju dynamiku spomaľovali a výsledkom bolo prepisovanie historických tabuliek a prvý pokles spotrebiteľských cien v ročnom porovnaní. Inflácia pri nulovej úrovni sa očakáva aj v roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia