Brusel vraj vetoval dohodu Maďarov a Rusov o jadre, Budapešť to popiera

Denník Financial Times vo štvrtok s odvolaním sa na bruselské nemenované zdroje napísal, že Európska komisia zablokovala maďarskú dohodu s ruskou štátnou spoločnosťou Rosatom o dostavbe jadrovej elektrárne v Paksi. Kontrakt má hodnotu 12 miliárd eur.

13.03.2015 05:00
debata (39)

Maďarský štátny tajomník pre vládnu komunikáciu András Giro-Szász však takmer okamžite správu ekonomického denníka poprel. Maďarskej agentúre MTI povedal, že vláda už požiadala Financial Times o opravu.

Budapešť vlani v decembri uzavrela s Rosatomom kontrakt na konštrukciu, výstavbu a údržbu dvoch reaktorov s výkonom 1200 megawattov v meste Paks, ležiacom asi 110 kilometrov južne od Budapešti, kde sa nachádza jediná maďarská jadrová elektráreň. Dostavbu má Moskva financovať z 80 percent. Kritici však poukazujú na fakt, že dohoda ešte zvýši už tak silnú energetickú závislosť Maďarska na Rusku.

Financial Times už v februári napísali, že kontrakt skúmajú dve agentúry EÚ: Euratom, ktorý schvaľuje dodávky jadrového paliva, ako aj vyšetrovatelia Európskej komisie pre hospodársku súťaž, ktorí preverujú štátne dotácie a kontrakty uzavreté s Rosatomom bez verejnej súťaže.

Euratom vraj nakoniec odmietol maďarský plán odoberať jadrové palivo len z Ruska, Budapešť sa ale proti rozhodnutiu Euratomu odvolala. Podľa troch bruselských zdrojov Financial Times sa teraz proti maďarsko-ruskej dohode postavila aj Európska komisia. Malo sa tak stať už minulý týždeň na stretnutí všetkých 28 komisárov. Maďarsku teraz podľa denníka zostáva vyjednať si nového dodávateľa jadrového paliva alebo začať právne kroky proti komisii.

Veto z Bruselu by predstavovalo bolestnú porážku pre maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý z projektu urobil ústredný bod svojej stratégie prehlbovania politických a hospodárskych vzťahov s Ruskom, napriek nevôli Západu voči Moskve pre ukrajinskú krízu.

Niektorí predstavitelia EÚ sa podľa Financial Times dokonca domnievajú, že kontraktom chce Moskva rozdeliť úniu a podkopať jej jednotu ohľadom sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s Ukrajinou.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Rusko