Koniec kamuflážam s pôvodom mäsa

Brusel konečne dôrazne klepol po prstoch falšovateľom potravín. Od prvého apríla tohto roku bude musieť byť na čerstvom, chladenom alebo mrazenom bravčovom, ovčom, kozom a hydinovom mäse jasne vyznačený jeho pôvod.

14.03.2015 08:24
debata (9)

V praxi to znamená, že spoločnosti, ktoré dovážali mäso zo zahraničia vo veľkom balení a prebaľovali ho do malospotrebiteľských obalov, už nebudú môcť udávať, že ide o mäso vyrobené na Slovensku.

Krok sprehľadňujúci pôvod mäsa vítajú slovenskí hydinári, ale aj chovatelia ošípaných či hovädzieho dobytka. Slovensko, ktoré bolo dlho sebestačné v produkcii hydiny, zabezpečuje z vlastnej výroby už len 50 percent spotreby kuracieho mäsa. Z priemernej ročnej spotreby okolo 20 kilogramov hydiny na jedného obyvateľa tvoria polovicu dovozy.

"Dovážaná hydina sa často kvalitou nevyrovnala domácej, pričom mnohé spoločnosti zaoberajúce sa iba prebaľovaním dovážaného mäsa uvádzali spotrebiteľa do omylu tým, že sa nerozpakovali označiť hydinu za svoj akože slovenský produkt,“ povedal Daniel Molnár z Únie hydinárov.

Nariadenie Európskej komisie označovať pôvod mäsa vyvolalo medzi potravinármi obavy, že povedie až k 50-percentnému zdražovaniu mäsa. Odôvodňovali to okrem iného zmenou etikiet a nemožnosťou uvádzať na výrobkoch zložených z viacerých druhov mäsa jeho kompletnú "cestovnú mapu“. Údaje o tom, v ktorom štáte sa zviera chovalo, zabilo a spracovalo.

"Hydinári z tohto dôvodu neuvažujú o zvyšovaní cien, hoci ich marža je stále minimálna,“ uviedol Daniel Molnár. Ceny v obchodoch neurčujú chovatelia ani spracovatelia, ale obchodníci.

Dobrým orientačným znakom pri určovaní pôvodu mäsa alebo výrobkov z neho môže byť aj Značka kvality SK. Garantuje slovenský pôvod potravín, pretože výrobok sa musí najmenej z troch štvrtín opierať o domáce suroviny a musí byť vyrobený na Slovensku.

Nová bruselské nariadenie umožňuje spotrebiteľovi vystopovať pôvod mäsa aj v reštauráciách a jedálňach. Ako pre Pravdu povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, spotrebitelia by sa mali dozvedieť informácie o pôvode servírovaného mäsa buď od obsluhy, alebo by mal byť vyznačený priamo na jedálnom lístku.

V súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami chovatelia sliepok odporučili spotrebiteľom, aby dôsledne sledovali obaly i samotné vajíčka. Reťazce tlačia farmárov do akciových cien, s čím niektorí producenti nesúhlasia. Zhruba pätina predávaných vajec preto môže byť z dovozu. Slovenské vajcia nesú označenie SK.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso