Niektoré sľuby Grékom budeme musieť odložiť, pripustil Varufakis

Grécky minister financií Janis Varufakis v piatok pripustil, že grécka vláda bude nútená "niektoré" predvolebné sľuby zmraziť alebo odložiť, aby splnila podmienky medzinárodných veriteľov pre získanie ďalšej úverovej pomoci. Informovali o tom talianske médiá.

14.03.2015 12:34
debata (2)

„Naša vláda nie je populistická, nesľúbili sme všetko všetkým, nebudeme platiť ani euro navyše tým, ktorí zarábajú viac ako 700 eur, a ak je to potrebné, môžeme pozastaviť alebo odložiť niektoré sľuby,“ povedal podľa talianskej spravodajskej televízie Rai News Varufakis, ktorý sa v Taliansku zúčastnil ekonomickej konferencie pri jazere Como.

„Ak to v priebehu rokovaní v najbližších mesiacoch bude potrebné, budeme musieť dočasne pozastaviť alebo oddialiť splnenie určitých sľubov. Urobíme to pre vybudovanie dôvery s našimi európskymi partnermi,“ citoval Varufakisa aj taliansky denník Corriere della Sera.

Varufakis povedal, že Atény prijmú všetky potrebné opatrenia na to, aby splnili svoje záväzky na základe dohody z 20. februára o štvormesačnom predĺžení existujúceho medzinárodného úverového programu s eurozónou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), teda do konca júna.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a od Európskej únie a MMF dostalo v dvoch kolách sľúbené celkovo 240 miliárd eur.

Atény musia výmenou za predĺženie druhého záchranného programu ďalej pokračovať v opatreniach, ktoré majú zabezpečovať tvorbu primárneho prebytku v rozpočte, teda bez započítania splácania dlhových úrokov, a umožňovať splácanie dlhov veriteľom, teda eurozóne a MMF.

Grécko muselo k splneniu tohto cieľa predložiť zoznam reforiem, ktoré chce v tomto období uskutočniť. Grécke opatrenia teraz analyzujú odborníci veriteľských inštitúcií priamo v Aténach. Grécko má dostať ďalšiu pomoc len v prípade, že veritelia posúdia návrhy Atén ako dostatočné, a v ďalších mesiacoch potvrdia, že vláda svoje sľuby skutočne plnia.

Grécke médiá hodnotia posledné Varufakisove výroky ako „odkaz“ gréckej vlády, že nepristúpi k úplnému uskutočňovaniu predvolebných sľubov, na základe ktorých vládna ľavicová strana Syriza vyhrala predčasné januárové parlamentné voľby. Sľuby zahŕňali zrušenie veľkej časti úsporných opatrení, ako je zníženie minimálnych miezd a dôchodkov a zvýšenie daní, a tiež štrukturálne reformy, ako je prepustenie veľkej časti štátnych zamestnancov a privatizácia štátnych podnikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna