Začínajúcim firmám štát rozdelí 50 miliónov

Štát chce v tomto roku zafinancovať 50 miliónmi eur rizikovejšie podnikateľské projekty. Peniaze, ktoré pôjdu prioritne z európskych fondov, chce rezort financií rozdeliť medzi začínajúce firmy s inovatívnym nápadom, tzv. startupy.

15.03.2015 17:00
debata (6)

Začínajúci podnikatelia už dlhodobo upozorňujú na fakt, že ich najväčšími problémami je kapitál, kúpyschopnosť ľudí, ale aj legislatívne podmienky.

Ak má niekto nápad s vysokým potenciálom rastu a chce z neho postaviť úspešný startup, na slovenskom trhu je to za súčasných podmienok zložitejšie ako v zahraničí.

„Chceme viac podporiť túto formu podnikania. Peniaze pre startupy budeme rozdeľovať už od leta tohto roka cez Slovenský investičný holding, ktorý by mal poskytovať aj rizikové financovanie. Celkový balík peňazí v holdingu bude v sume 420 miliónov eur, z toho 30 až 50 miliónov eur pôjde startupom,“ povedal pre Pravdu štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

Slovenský investičný holding má podľa Hudáka podporiť aj verejno–súkromný projekt dobudovania D4 a R7.

Peniaze sa majú pumpovať aj z tzv. Junckerovho balíčka. Brusel chce v najbližších troch rokoch napumpovať do investícií v členských štátoch EÚ až 315 miliárd eur. Podporiť chce najmä dobudovanie infraštruktúry či začínajúcich podnikateľov.

Už teraz je isté, že holding nebude mať kapacitu zafinancovať ani z polovice projekt dobudovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Náklady na financovanie obchvatu majú totiž podľa odhadov dosiahnuť výšku 4,3 miliardy eur.

„Tak ako pri tomto projekte, tak aj pri starupoch platí, že peniaze pôjdu nielen z verejných, ale aj zo súkromných zdrojov,“ poznamenal Hudák.

Ministerstvo dopravy plánuje pri D4 a R7 financovanie cez verejno–súkromný PPP projekt. V prípade startupov chce rezort financií vyčleniť peniaze aj na ich výhodnejšie úverovanie. Práve získavanie úverov od bánk je pre začínajúce firmy aktuálne najväčším problémom. Podnikatelia, ktorí chcú preraziť na trhu s novým nápadom, totiž banku často nevedia ubezpečiť, že budú schopní plniť záväzky. Ak chce podnikateľ aktuálne získať peniaze z banky, musí preukázať dostatočne dlhý čas podnikania, byť klientom danej banky, zložiť finančnú záruku či mať založený hnuteľný či nehnuteľný majetok.

Startupy väčšinu týchto podmienok nespĺňajú. Štát im chce v tomto smere pomôcť výhodnejšími úvermi, pri ktorých nemusia skladať žiadne záruky. Priemerná výška úveru pre startupy by sa po novom mala pohybovať na úrovni 5–tisíc eur, pričom jeho horná hranica bude flexibilná.

Ministerstvo financií navrhuje, aby podmienkami pre získanie úveru boli minimálny vek žiadateľa o úver 18 rokov a startup licencia od príslušného orgánu verejnej správy na základe splnenia podmienok. Doba splácania úveru bude 1 až 5 rokov a úroková miera na úrovni 4 percent.

Štát to chce financovať z eurofondov z nového programovacieho obdobia. Podobne to funguje vo viacerých európskych krajinách. Poskytovanie úverov by malo byť aj vekovo ohraničené. Napríklad vo Veľkej Británii o takýto typ úveru mohli žiadať podnikatelia od 18 do 30 rokov. Vlani vekovú hranicu v krajine zrušili.

Slovenská vláda to chce tiež vekovo ohraničiť, zatiaľ však vekové rozmedzie nestanovila. Začínajúce firmy budú podľa Hudáka takisto od budúceho roka oslobodené od platenia daní z príjmu. Ministerstvo financií navrhuje, aby mali nulové daňové zaťaženie počas prvých dvoch rokov od svojho vzniku. Neskôr pre ne bude platiť nižšia sadba dane, ako súčasných 22 percent pre právnické osoby. Zároveň im chce Kažimírov rezort odpustiť platenie daňových licencií, a to v prvých troch rokoch ich podnikania.

Štát bude od nového roka začínajúcim podnikateľom rozdávať takisto finančné kupóny. Tie by mohli využiť na zaplatenie právneho, technologického či obchodného poradenstva, alebo na ochranu duševného vlastníctva. Inými slovami, ak by si chceli svoj výrobok patentovať, štát by im to uhradil.

Rezort financií plánuje takto podporiť celkovo 1 000 startupov inovačnými kupónmi vo výške 3-tisíc až 8–tisíc eur. Tieto kupóny budú môcť využiť startupy spĺňajúce definíciu startupu s pôsobnosťou od 6 do 24 mesiacov.

Kupóny bude vydávať príslušná inštitúcia, a to aj online každé tri mesiace, čo predstavuje podporu 250 projektov za štvrťrok. Kupón pre určitú oblasť môže startup využiť len jedenkrát, ale žiadosť môže podať na inú oblasť každý štvrťrok. Platí, že každý štvrťrok môže startup požiadať len o jeden kupón. Na využitie kupónu má daný subjekt šesť mesiacov, po uplynutí ktorých sa daný kupón stane neplatným. Firmy ich však nebudú môcť využiť na kúpu prístrojového či softvérového vybavenia, na prieskum trhu či marketing a PR.

Odhaduje sa, že za posledné tri roky na Slovensku vzniklo približne 800 až 1 000 startupov. Do týchto odhadov sú zahrnuté aj krátkodobé projekty, pričom však nie je jasné, koľko startupov z odhadovaného počtu prežilo počiatočnú fázu premeny na podnikateľský subjekt.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #startup