Slovensko ostáva svetovým lídrom vo výrobe áut

Slovensko spolu s Českou republikou si v minulom roku udržali pozíciu svetových automobilových veľmocí.

17.03.2015 10:30
debata (5)

Podľa predbežných údajov Medzinárodnej organizácie výrobcov automobilov (OICA) obe krajiny stále kraľujú rebríčku výroby osobných áut v prepočte na obyvateľa. "Slovensku patrí prvé miesto s produkciou 183 áut na tisíc obyvateľov. Českej republike druhé miesto so 118 autami na tisíc obyvateľov,“ informovala UniCredit Bank.

V minulom roku už Slovensko nezaznamenalo výraznejší nárast produkcie nových osobných áut. Produkcia ostala približne na úrovni roku 2013, keď sa podľa predbežných odhadov OICA zvýšila z 988-tisíc na 993-tisíc. Aj v tomto roku sa predpokladá, že si Slovensko a Česká republika udržia svoje pozície vo výrobe osobných automobilov. "Pomáhať by im v tom mal aj zotavujúci sa dopyt na európskom trhu, ktorý by mal plne vykompenzovať problémy na ruskom trhu,“ konštatovala banka.

Automobilkám na Slovensku sa aktuálne darí. Trnavský PSA, žilinská Kia a bratislavský Volkswagen majú vyrobiť spolu milión áut, k čomu prispeje aj nový model takzvaného crossoveru značky Citroën. Nový automobil v PSA nahradí doterajšiu výrobu modelov Citroën C3 Picasso. Vďaka tomu by si malo udržať prácu súčasných 3¤500 zamestnancov. Trnavská automobilka v minulom roku vyrobila „len“ niečo nad 255-tisíc vozidiel, kým maximálne výrobné kapacity závodu sú niečo nad 300-tisíc áut. Pre nižšiu výrobu sa vedenie so zamestnancami pred dvoma rokmi dohodlo na 24-mesačnom zmrazení platov. V tomto roku už výroba v trnavskej automobilke beží na plné obrátky, pracuje sa aj v sobotu.

Aj bratislavská automobilka pokračuje v rozširovaní výroby a naberaní stoviek zamestnancov. Podľa informácií denníka Pravda sa práve pre výrobu nového Audi Q7 už v priebehu roku 2014 vytvorilo v bratislavskom závode Volkswagenu niekoľko stoviek nových pracovných miest. Celkový počet zamestnancov je tak už oveľa vyšší ako oficiálne deklarovaných 9¤400 ľudí. Ďalšie nové miesta zabezpečí aj v priebehu tohto roku spustenie novej výrobnej haly. „Máme informácie o tom, že sa pripravuje nábor nových ľudí, ale zatiaľ to nie je na sto percent,“ uviedol Zoroslav Smolinský, šéf odborov vo Volkswagene Slovakia. Nemecký automobilový koncern investuje do rozširovania výroby na Slovensku až 1,5 miliardy eur v priebehu rokov 2012 až 2016.

„Aktuálne obsadzujeme zhruba 100 pracovných pozícií. Hľadáme absolventov vysokých škôl do nášho Trainee programu, absolventov stredných škôl do Centra duálneho vzdelávania. Ďalej prijímame autoelektrikárov a údržbárov,“ povedal Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu Slovakia.

Automobilky aktuálne výrazne prispievajú k tomu, že podľa personálnej spoločnosti Manpower sú vyhliadky v oblasti prijímania ľudí najlepšie za posledné roky. Nezamestnanosť by tento rok mohla klesnúť už na 11,5 percenta, kým ešte pred dvoma rokmi bola až 15 percent. Na Slovensku je aktuálne bez práce takmer 380-tisíc ľudí.

„Firmy napriek tomu začínajú mať problém s hľadaním nielen kvalifikovanej, ale aj lacnej pracovnej sily,“ priblížil Jiří Halbrštát zo spoločnosti Manpower. Podľa personálnej agentúry podnik na obsadenie sto pracovných miest potrebuje minimálne 400 záujemcov. Približne 300 ľudí totiž vypadne pre nízku kvalifikáciu, nespokojnosť s ponúkaným platom, či nevydrží rýchle pracovné tempo v závode. Podniky tak dlhodobo upozorňujú na potrebu lepšieho previazania praxe so stredoškolským a s vysokoškolským štúdiom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Volkswagen #automobilky #PSA Peugeot Citroën