Do ázijskej banky chcú ísť kľúčové štáty EÚ, USA ich odhovárajú

K čínskemu projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB) sa po Británii pripájajú aj tri najväčšie krajiny eurozóny.

18.03.2015 06:50
debata (51)

Ministerstvá financií Nemecka, Francúzska a Talianska v utorok oznámili, že tieto krajiny sa chcú stať zakladajúcimi členmi novej medzinárodnej rozvojovej banky. Veľké európske krajiny sa pritom k projektu pripájajú napriek chladnému prístupu Spojených štátov, ktoré v AIIB vidia konkurenciu Svetovej banky a jeden z článkov posilňovania čínskej hospodárskej moci vo svete.

Minulý týždeň oznámila zámer stať sa jedným zo zakladajúcich členov AIIB Británia, ktorá sa stala prvým západným účastníkom tohto projektu. Vznik AIIB navrhla v roku 2013 Čína ako inštitúciu pre financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Najväčším akcionárom v nej má byť tiež Čína, ktorá sľúbila, že poskytne väčšinu počiatočného imania v celkovej sume 50 miliárd dolárov.

Zapojenie krajín Európskej únie do AIIB je jedným zo spôsobov, ako reagovať na globálne potreby investícií, na ktorých sa zhoduje skupina G20, uviedla o kroku troch krajín hovorkyňa Európskej komisie. „Nedostatočne rozvinutá infraštruktúra obmedzuje hospodársky rast a brzdí snahy o znižovanie chudoby. Nízke investície sú globálnym problémom, čo uznáva aj G20,“ oznámila hovorkyňa, ktorú citovala agentúra Reuters.

Zakladajúcimi členmi AIIB je v súčasnosti 26 štátov prevažne z Ázie a Blízkeho východu, nie sú ale medzi nimi americkí spojenci Japonsko, Južná Kórea ani Austrálie. AIIB je jednou z iniciatív Pekingu, ktorý sa usiluje o väčší vplyv v oblasti globálnych financií a o rozšírenie obchodných väzieb so svojimi ázijskými susedmi a rozvíjajúcimi sa ekonomikami v Afrike a Latinskej Amerike.

Washington sa obáva, že nová rozvojová banka by mohla tolerovať voľnejšie meradlá poskytovania úverov, finančnej transparentnosti či sociálnych záruk a podrývať činnosť Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF). Podľa britského denníka Financial Times tlačili Spojené štáty na krajiny EÚ, aby do AIIB nevstupovali.

Ministri zahraničných vecí a financií Nemecka, Francúzska a Talianska v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa zasadia o to, aby nová inštitúcia „dodržiavala najvyššie štandardy a praktiky“. Americký minister financií Jack Lew ale v utorok vyzval krajiny, ktoré sa k projektu pridávajú, aby si najprv položili otázky, či sa táto inštitúcia bude pridržiavať vysokých meradiel z hľadiska bránenia korupcii, ochrany práv zamestnancov a životného prostredia.

Lew v Kongrese vyhlásil, že Čína a ďalšie nové mocnosti útočia na vedúcu pozíciu v globálnych finančných inštitúciách. Minister preto Kongres vyzval, aby urýchlene prikročil k dlho odkladanej ratifikácii reforiem rozhodovania v Medzinárodnom menovom fonde (MMF). Pre tieto odklady „niektoré krajiny, vrátane našich spojencov, spochybňujú naše záväzky voči MMF a ďalším inštitúciám“, povedal Lew.

Čínska tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že o vstupe do AIIB uvažujú tiež Južná Kórea, Švajčiarsko a Luxembursko. Predstaviteľ indickej vlády povedal, že zakladajúci členovia AIIB sa zídu na konci marca v Alma-Ate v Kazachstane. Posledný deň marca je podľa Číny konečný termín pre prijímanie zakladajúcich krajín.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #AIIB