Kto je v II. pilieri, dostane nižšiu minimálnu penziu

Kto bude v budúcnosti odkázaný na minimálnu penziu, neoplatí sa mu sporiť v druhom pilieri. Vláda totiž zavádza minimálny dôchodok a zároveň pri tom chce zohľadniť sporenie v súkromnom penzijnom systéme.

19.03.2015 09:00
debata (61)

Ľudia nachádzajúci sa v II. pilieri tak dostanú od Sociálnej poisťovne nižšie minimálne dôchodky, ako penzisti spoliehajúci sa v starobe len na štát. Podľa informácií denníka Pravda sa minimálny dôchodok bude znižovať o odvody zaplatené práve do súkromného druhého piliera.

O konkrétnom spôsobe znižovania štátnych minimálnych dôchodkov rokujú momentálne poslanci s odborníkmi ministerstva práce. V hre je viacero riešení a finálna verzia má byť verejnosti predstavená ešte do konca tohto týždňa. Konečná podoba zákona o minimálnom dôchodku je kľúčová pre rozhodovanie, či ostať, alebo vystúpiť z druhého piliera.

Systém je otvorený od 15. marca do 15. júna. Štvrtým otvorením II. piliera v histórii štát rieši situáciu, keď sa pre vysoké marže poisťovní a nízke zhodnotenie úspor ukázalo, že prvé kombinované penzie z I. aj II. piliera sú nižšie ako čisto štátne dôchodky len z I. piliera.

Ľudia zarábajúci celý život na úrovni minimálnej mzdy dostanú teraz od štátu penziu vo výške 217 eur za mesiac. Ak sa pred desiatimi rokmi rozhodli vstúpiť do druhého piliera, štátna penzia im klesne na 193 eur. Zároveň v II. pilieri budú mať našetrených približne 2 944 eur, čo nepostačuje na zakúpenie súkromného dôchodku. Ľudia zarábajúci minimálnu mzdu tak poberajú o 24 eur nižší dôchodok, ako zamestnanci spoliehajúci sa v starobe len na štát. Vstup do druhého piliera tak bol pre nich jednoznačne nevýhodný a mali by využiť jeho súčasné otvorenie.

Ak parlament schváli vládny návrh zákona o minimálnom dôchodku, dostanú ľudia pracujúci minimálne 30 rokov mesačný dôchodok najmenej vo výške 269,5 eura. V takom prípade by sa ľuďom vstup do druhého piliera oplatil, keďže namiesto zníženého dôchodku vo výške 193 eur, by dostali minimálnu penziu 269,5 eura. Zároveň by si z druhého piliera mohli vybrať úspory 2 944 eur.

V parlamente by sa však zákon mal zmeniť tak, aby sporitelia s II. pilierom neboli pri minimálnom dôchodku zvýhodnení oproti ľuďom v I. pilieri. Konečná podoba minimálneho dôchodku tak rozhodne o tom, či sa ľuďom s nízkymi príjmami oplatí zostať, alebo vystúpiť z II. piliera.

„Ak bude v parlamente schválené také znenie novely zákona o sociálnom poistení, ako ho schválila vláda, bude tento inštitút asi najvýraznejšou podporou sporenia si v II. pilieri pre naozaj široké spektrum jednotlivcov,“ povedal Ján Šebo, ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Podľa prepočtov ekonóma sa v takom prípade bez ohľadu na výšku príjmu oplatí v II. pilieri byť všetkým ľuďom do 36 rokov.

V ich prípade totiž minimálny dôchodok zavádza istotu, že ak investovanie v II. pilieri nevyjde, prípadné straty by sanoval štát formou minimálnej penzie. „Takto sa inštitút minimálnej penzie pravdepodobne neschváli. Zohľadní sa sporenie v II. pilieri,“ povedal však pre Pravdu zdroj blízky rokovaniam.

Krátenie penzií o odvody zaplatené do druhého piliera je už dnes bežné v prípade ľudí s vyššími platmi. Napríklad človek zarábajúci 1,3–násobok priemernej mzdy, čo je hrubý plat na úrovni 1 115 eur za mesiac, dostane od štátu penziu vo výške 542 eur. Vstup do druhého piliera štátnu penziu automaticky znižuje na 484 eur za mesiac. Na druhej strane má človek za dôchodkové odvody posielané do II. piliera ušetrenú sumu vo výške 9 568 eur. Za tieto peniaze si môže od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok vo výške 27 eur mesačne. Kombinovaný dôchodok z prvého a druhého piliera tak bude 511 eur za mesiac. V prípade takto zarábajúceho človeka tak strata na vstupe do II. piliera predstavuje 31 eur za mesiac.

Na druhej strane súkromné poisťovne od januára len začali ponúkať doživotné dôchodky. Po rozbehnutí trhu sa dá očakávať, že o vyplácanie doživotných dôchodkov nebudú mať záujem len tri poisťovne a väčšia konkurencia potlačí smerom nahor výšku súkromných penzií.

Zároveň, aj keď sa to dnešným dôchodcom nezdá, vláda si o pár rokov nebude môcť dovoliť vyplácať také štedré penzie ako dnes, z dôvodu klesajúceho počtu pracujúcich ľudí. Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied dlhodobo upozorňuje, že už dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca. V roku 2030 sa tento pomer vyrovná na jedna k jednej a v roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier