Taliani prišli o legendárnu pneumatiku Pirelli, kupujú ju Číňania

Čínska spoločnosť China National Chemical Corporation (ChemChina) sa dohodla na prevzatí talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli.

23.03.2015 08:36
debata (15)

Do čínskych rúk sa tak dostane jeden zo symbolov talianskeho priemyslu, píše agentúra Reuters. Dohoda oceňuje taliansky podnik na 7,1 miliardy eur.

ChemChina najprv kúpi viac ako štvrtinový podiel, ktorý v Pirelli vlastní talianska holdingová firma Camfin. Potom spustí povinnú ponuku na prevzatie zvyšných akcií.

Spoločnosť Pirelli vznikla pred 143 rokmi ako výrobca gumárenského tovaru. V súčasnosti je piatym najväčším producentom pneumatík na svete a ich výhradným dodávateľom pre majstrovstvá sveta formuly 1. Firma je známa tiež vďaka legendárnemu kalendári Pirelli. Pre ten v minulosti pózovali napríklad herečky Sophia Lorenová, Monica Bellucciová, Penélope Cruzová a Hillary Swanková, topmodelka Kate Mossová a jej české kolegyne Eva Herzigová a Karolína Kurková.

ChemChina vďaka prevzatiu talianskeho podniku získa technológie pre výrobu prvotriednych pneumatík, u ktorých je možné dosahovať vyšších marží. Pirelli si potom zabezpečí lepší prístup na čínsky trh.

ChemChina podľa agentúry Reuters uviedla, že po dokončení prevzatia sa chystá stiahnuť spoločnosť Pirelli z burzy. Generálnym riaditeľom talianskeho podniku by mal zostať Marco Tronchetti Provera, ktorý vo firme pracuje už od roku 1986.

Dohodnutá transakcia je najnovšia z množstva čínskych akvizíciou v Taliansku. Podmienky pre takéto akvizície sú priaznivé vďaka slabému kurzu eura a známkam hospodárskeho oživenia v Európe. Čínske firmy už v Taliansku prevzali napríklad elektrárenské podniky Terna a Snam, dodávateľa turbín Ansaldo či výrobcu luxusných jácht Ferretti.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Pirelli