Nemáme na dlhy, písal Tsipras Merkelovej

Grécky premiér Alexis Tsipras varoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že pre Grécko bude "nemožné“ zvládnuť záväzky splatné v nasledujúcich týždňoch bez krátkodobej finančnej asistencie EÚ.

23.03.2015 14:00
debata (4)

Informovali o tom v nedeľu noviny Financial Times. Varovanie poslal Tsipras v liste s dátumom 15. marca. Kancelária gréckeho premiéra a ani kancelária nemeckej kancelárky na tieto správy nereagovali.

V liste grécky premiér varuje, že jeho vláda bude nútená vybrať si medzi splácaním úverov a pokračovaním v uhrádzaní sociálnych výdavkov. Väčšinu splatných záväzkov má Grécko voči Medzinárodnému menovému fondu. "Mal by som jasne povedať, že mimoriadne reštrikcie zo strany Európskej centrálnej banky, spolu so zdržaniami splátok (pomoci) znamenajú, že pre vládu je nemožné zvládnuť obsluhu dlhu,“ uvádza Tsipras.

Podľa gréckeho premiéra obsluha dlhu povedie k zhoršeniu už aj tak oslabenej politiky krajiny v sociálnej oblasti. To sú podľa Tsiprasa "vyhliadky, ktorým sa nemieni prizerať“. Tsipras sa v pondelok s Angelou Merkelovou stretne v Berlíne. Merkelová minulý týždeň uviedla, že budú spolu hovoriť a možno sa objavia aj spory. Podľa jej slov to však nebude vymedzujúci moment rozhovorov medzi Gréckom a veriteľmi.

Hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis potvrdil obsah listu aj iným médiám. „To nie je hrozba, ale realita,“ povedal súkromnej gréckej televíznej stanici Mega. Hovorca zároveň oznámil, že podobný list poslal Tsipras tiež francúzskemu prezidentovi Françoisovi Hollandovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi.

„List neuvádza ani viac, ani menej, než to, čo hovoríme od minulého týždňa: že máme len málo hotovosti a že sú potrebné politické iniciatívy,“ povedal hovorca.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna