Kto zničí cestu, postaví novú, znie precedens z Bolešova

Novú cestu pre kamióny, ktorá už nevedie stredom, ale okrajom obce, sa podarilo vybojovať obyvateľom Bolešova v okrese Ilava. Výstavba sa už začala a o necelého pol roka by mala byť cesta hotová.

24.03.2015 08:00
Bolešov Foto: ,
Týmito miestami na okraji Bolešova povedie nová cesta, ktorá odbremení stred obce.
debata

Obyvateľom obce, kde žije vyše 1 500 ľudí, sa zmenil život, keď po tichej uličke v strede obce začali jazdiť kamióny. Tadiaľ si totiž začali skracovať cestu veľké nákladné autá, ktoré vozili odpad na skládku Luštek v Dubnici nad Váhom.

Situácia sa vyhrotila pred šiestimi rokmi, keď zatvorili susedné skládky v okresoch Púchov a Považská Bystrica. Smetiarske autá zo širokého okolia začali voziť odpad na Luštek a nenápadná ulička v Bolešove sa stala akýmsi dopravným lievikom.

V auguste 2009 obyvateľom došla trpezlivosť a cestu zablokovali, približne hodinu tadiaľto nemohli prejsť žiadne autá, nákladné ani osobné. Potrebovali upozorniť na svoje zúfalé životné podmienky.

„Nie je to štátna cesta, ale obecná ulica. Ten stav, kým po nej jazdili smetiarske kamióny, bol strašný. Táto cesta nevyhovuje nákladnej doprave, je úzka, prechádza cez zastavanú zónu, kde sú domy postavené tesne pri ceste,“ vraví Martin Rác, starosta Bolešova.

Skládka Luštek, kde sa zmestilo okolo 900–tisíc kubických metrov odpadu, je už zaplnená a museli ju zatvoriť. Smetiarske kamióny prestali jazdiť cez Bolešov a ľudia si vydýchli. Ale iba dočasne.

Spoločnosť Stredné Považie skládku rozširuje a odpad sa sem v lete opäť začne voziť. Preto je potrebná nová prístupová cesta. Jej trasa je zreteľná už teraz. Na začiatku dediny je poorané pole, uprostred neho široký nepooraný pás smerujúci k Dubnici nad Váhom. To je budúca cesta.

„Po rokoch sme dosiahli svoje, cesta sa 10. marca 2015 konečne začala stavať. Bude síce v katastri Bolešova, ale obyvateľov sa to nebude dotýkať tak, ako keď kamióny jazdili cez stred obce,“ dodal Martin Rác.

Pre obec to bude aj veľmi významný ekonomický prínos. Smetiarska spoločnosť bude obci platiť za to, že jej autá budú prechádzať katastrom Bolešova. Starosta predpokladá, že tak do obecnej pokladnice pritečie ročne 40– až 50–tisíc eur.

Výstavba novej cesty bola pre obyvateľov Bolešova dobrá správa, predovšetkým pre tých, čo bývajú na ulici, kadiaľ jazdili kamióny. „Keď sa dobuduje nová cesta, bude pokoj, nepôjde nám pod oknami premávka, ktorá ohrozuje deti. Na tejto ulici bývajú už väčšinou mladé rodiny s deťmi. Cesta bola pôvodne postavená pre rebrináky s konským záprahom, nie pre veľké nákladné autá,“ povedal Jozef Zedník.

Albert Pecúch dodáva, že kamióny tu robili hrozný rachot a stále tu bolo plno prachu. „Bude to paráda, naša ulica sa uvoľní a človek sa tu bude cítiť bezpečne. Nová cesta nám všetkým určite zlepší život,“ dodal Pecúch.

Výstavbu cesty aj rozšírenie skládky Luštek financuje spoločnosť Stredné Považie. Jej 65–percentným akcionárom je firma Marius Pedersen, ktorá zabezpečuje odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu v regióne. Zvyšných 35 percent akcií vlastní mesto Dubnica nad Váhom. Podľa Slavomíra Faška, technického riaditeľa spoločnosti Marius Pedersen, bude nová cesta dlhá 3,5 kilometra, dvojpruhová, dimenzovaná pre nákladné autá.

„Bude mať svoje obmedzenia z hľadiska hustoty premávky, čo bola požiadavka obce Bolešov. Denne bude môcť po nej prejsť maximálne 20 vozidiel. Investícia predstavuje asi 550 000 eur, za päť mesiacov bude postavená,“ hovorí Slavomír Faško.

Skládku Luštek chce spoločnosť rozšíriť o kapacitu 750–tisíc kubických metrov, čo by malo vystačiť na 15 až 20 rokov. Momentálne je vo výstavbe prvá etapa s objemom 250–tisíc kubíkov. Faško predpokladá, že v auguste alebo septembri by sa mohol začať navážať odpad na túto skládku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #Bolešov