Kia prispeje zamestnancom na penzie

Rokovanie o zvyšovaní platov v druhej najväčšej slovenskej automobilke ide do finále.

24.03.2015 14:00
debata (5)
Žilinská Kia bude prispievať na tretí penzijný... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Kia Motors Slovakia Žilinská Kia bude prispievať na tretí penzijný pilier všetkým zamestnancom.

Odborári na utorňajšom stretnutí s vedením firmy požiadajú o 15 eur vyšší nárast tarifných platov, ako ponúka zamestnávateľ. Podľa informácií denníka Pravda by tak priemerné hrubé platy zamestnancov stúpli z minuloročných 1 215 eur až na 1 248 eur.

„Rokovania o novej kolektívnej zmluve sa vyvíjajú dobre. Jediné, na čom ešte nie je zhoda, je zvyšovanie tarifných platov, kde my žiadame o 15 eur vyšší rast, ako ponúka zamestnávateľ,“ povedal Miroslav Chládek, predseda odborov v Kia Motors Slovakia. Hľadá sa zrejme kompromis.

„Prebiehajúce kolektívne vyjednávanie medzi zástupcami spoločnosti a zástupcami zamestnancov vnímame nateraz ako konštruktívne. Aktuálna ponuka spoločnosti odzrkadľuje súčasnú makroekonomickú situáciu v Rusku, ktoré je našim najväčším trhom, pričom ponuka spoločnosti aj tento rok zabezpečí reálny rast miezd našich zamestnancov,“ dodal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Na rozdiel od trnavského závodu PSA Peugeot Citroën v Žiline aktuálne nehrozí štrajk nespokojných zamestnancov. „Po prvý raz od vzniku automobilky sme sa so zamestnávateľom dohodli na príspevku do tretieho penzijného piliera pre všetkých zamestnancov,“ pokračoval Chládek. Doteraz musela fabrika podľa zákonníka práce platiť príspevok na dôchodok z tretieho piliera len približne šesťsto zamestnancom pracujúcim v rizikovom prostredí. Patria medzi nich napríklad robotníci montujúci podvozok.

Ďalším už dohodnutým benefitom budú zo sociálneho fondu hradené rehabilitácie. Žilinská automobilka má z čoho zaplatiť štedrejšie odmeny pre zamestnancov. Kia Motors Slovakia skončila rok 2013 so ziskom takmer 231 miliónov eur. Minuloročné hospodárske výsledky by mohli byť ešte lepšie, keďže automobilka vyrobila v roku 2014 rekordných 323-tisíc nových automobilov a 493-tisíc motorov. Na Slovensku sa vyrábajú aj motory pre sesterský závod Hyundai z Českých Nošovíc. Práve zvýšené objednávky českého automobilového závodu sú za súčasným náborom 50 zamestnancov. „V motorárni pre zvýšený počet objednávok pracujú ľudia každú sobotu a pomaly sa uvažuje aj o spustení tretej zmeny,“ priblížil Chládek. Do výroby motorov sú momentálne presúvaní aj zamestnanci z lisovne a zvarovne.

Práve rýchle pracovné tempo v závode môže v budúcnosti spôsobiť spor medzi odbormi a zamestnávateľom. Podľa Zákonníka práce môže totiž zamestnávateľ určovať pracovnú normu len po dohode s odbormi. Zamestnanci by tak mali odsúhlasovať čas na vykonanie jedného pracovného úkonu, rýchlosť výrobnej linky a počet ľudí na zmene. „Na presné určenie pracovnej normy plánujeme osloviť nezávislú firmu a uvidíme, ako sa k tomu postaví podnik. Môže to dopadnúť tak, že sa dohodneme, keď sa nedohodneme, môžeme skončiť aj pred súdom,“ uzavrel Chládek.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #automobilky