V Trenčíne otvorili nový cestný most, fungovať bude od štvrtka

V Trenčíne v stredu oficiálne otvorili nový cestný most. Jeho výstavba trvala tri a pol roka a vyžiadala si 37 miliónov eur.

25.03.2015 16:15
cestný most v Trenčíne Foto: ,
Pohľad na nový cestný most, ktorý vedie ponad železničnú trať Chynorany - Trenčín v Trenčíne. Slávnostne ho otvorili 25. marca 2015.
debata (6)

Prvé autá budú môcť po moste prejsť od štvrtka rána. V Trenčíne bol doteraz len jediný most cez rieku Váh, čo spôsobovalo výrazné dopravné komplikácie. Minister dopravy Ján Počiatek v stredu uviedol, že most by mal výrazne odľahčiť dopravu v meste. Stavba patrí pod cesty I. triedy a ministerstvo podľa jeho slov bude v budúcnosti viac investovať práve do nich, keďže tvoria až 50 percent všetkej dopravy v krajine.

Investorom stavby bola Slovenská správa ciest (SSC). Podľa generálneho riaditeľa SSC Romana Žemberu má stavba 2,4 kilometra, jej súčasťou sú tri mostné objekty a šesť križovatiek. Stavbu z 85 percent spolufinancovala Európska únia. Zástupca Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek hovorí, že Európska únia podporuje mnoho odvetví, ale doprava patrí medzi tie najviditeľnejšie. Únia podľa jeho slov prispela už na sto kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.

“Je to emotívny moment pre Trenčín, výstavba mosta sa sľubovala viac ako 15 rokov a mnohí ani neverili, že sa niekedy vybuduje. Podľa prepočtov by mal znížiť až o polovicu premávku na starom moste, čo pomôže nielen centru, ale celkovo doprave v meste,” povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Nový cestný most stojí približne dva kilometre južne od súčasného. Stal sa aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh, vedie do rozširujúcej sa nákupnej zóny na výpadovke smerom na Prievidzu alebo Brno. Most je zároveň prvou etapou juhovýchodného obchvatu mesta. Ten má viesť poza lesopark Brezina, ktorý spolu s Váhom delí mesto na tri časti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #cesta