Hádky, krik aj smiech pri II. pilieri

Pokojné vody pripravovaného minimálneho dôchodku rozbúril pozmeňujúci návrh poslanca Smeru Jána Podmanického. V utorok večer za prítomnosti ministra práce Jána Richtera prebehlo v parlamente jedno z najbúrlivejších rokovaní sociálneho výboru.

26.03.2015 15:45
debata (77)

Poslanci po sebe kričali, hádali sa o to kto z nich má pravdu, no bol i smiech a prípitok na úspešné zníženie štátnych dôchodkov pre ľudí v druhom pilieri.

„Ďakujem, že mne osobne aj mojím kolegom ste dali také náboje do predvolebného boja, aké by sme ani vo sne nečakali. Už teraz môžem sľúbiť, že ak budeme vo vláde, tak zrušíme rozdielne minimálne dôchodky pre ľudí z prvého a druhého piliera,“ povedal bývalý minister práce Jozef Mihál (SaS).

Súčasná vláda prostredníctvom svojho poslanca v utorok večer navrhla, aby štát sporiteľom nachádzajúcim sa v II. pilieri vyplácal nižšie minimálne dôchodky ako ľuďom spoliehajúcim sa v starobe len na štátnu penziu z I. piliera. Ak by návrh neprišiel, pomer by bol opačný.

„Zodpovední politici nemôžu do penzijného systému vnášať riziko morálneho hazardu,“ reagoval minister práce Ján Richter.

Pri rovnakých minimálnych penziách sa totiž na prípadné straty druhého piliera skladajú všetci pracujúci ľudia. Na druhej strane o prípadné zisky sa sporiteľ v druhom pilieri nemusí deliť s nikým.

Ďalšia tvrdá kritika zo strany opozície smerovala na nepochopenie zmyslu druhého piliera. „Úspory ľudí v druhom pilieri pomôžu v budúcnosti verejným financiám zvládnuť narastajúci počet dôchodcov. Preto reči o tom pre koho je a nie je výhodné byť v druhom pilieri, sú nepochopením celého systému súkromného dôchodkového sporenia a v druhom pilieri by mal byť každý bez ohľadu na výšku príjmu,“ pokračoval Ľudovít Kaník (SDKÚ).

Takáto veta podľa vlády platí, ak by si štát nemusel na penzie súčasných dôchodcov požičiavať za vyššie úroky, ako boli výnosy v druhom pilieri. „Čo je pozitívne na tom, že štát si prvých osem rokov požičiaval za vyššie úroky, ako boli výnosy v druhom pilieri. Veď súkromná firma by už dávno musela skrachovať,“ skonštatoval Richter.

Proti nižším minimálnym dôchodkom pre ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri nebola celá opozícia.

„Voči ľuďom nachádzajúcim sa len v prvom pilieri by nebolo fér, ak by prípadné straty druhého piliera vyrovnával štát prostredníctvom minimálneho dôchodku. V extrémnom prípade by súkromné poisťovne mohli dať dôchodok jedno euro a zvyšok by musel doplatiť štát,“ povedal poslanec za Most Ivan Švejna.

Za to si vyslúžil uznanie od poslankyne Smeru Jany Vaľovej. „Pán Švejna, veď vy ste v podstate ľavičiar podporujúci naše riešenie,“ povedala Vaľová. „Tak to zas pozor, ja ľavičiar určite nie som,“ uzavrel počas dobrosrdečného smiechu poslancov Ivan Švejna.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier