Dôvera stopne dlžníkom úhradu liekov a zubára

Zdravotná poisťovňa Dôvera eviduje v súčasnosti okolo 100 tis. subjektov, ktoré jej dlhujú na odvodoch celkovo 113 mil. eur. Najväčšiu časť, 70 tisíc, tvoria fyzické osoby s dlhom takmer 80 mil. eur. Zvyšok sú zamestnávatelia.

26.03.2015 18:39
debata (2)

Kým doposiaľ dlžníkom v súlade so zákonom nepreplácala plánované hospitalizácie, kúpele či schvaľované zdravotnícke pomôcky, od začiatku budúceho mesiaca im nebude hradiť ani lieky v lekárňach, či starostlivosť u zubných lekárov, ak nepôjde o akútne stavy. Obmedzenia sa týkajú len fyzických osôb, kam radí napríklad samostatne zárobkovo činné osoby, či dobrovoľne nezamestnaných. „Zákon vraví, že dlžníci majú nárok len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preto sa budeme snažiť dodržiavať zákon. Peniaze, ktoré takýmto spôsobom získame, chceme, aby boli použité na úhradu poskytovateľom a financovanie zdravotnej starostlivosti,“ uviedol generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan. Podľa neho chcú takto odstrániť falošnú solidaritu, ako tvrdí, nie to je férové voči tým, ktorí si odvody riadne platia.

Finančný riaditeľ Dôvery Radomír Vereš vysvetľuje, že opatrenia sa nebudú týkať dlžníkov, ktorí majú so zdravotnou poisťovňou dohodnutý splátkový kalendár a riadne ho dodržiavajú. V súčasnosti má Dôvera 1 500 takýchto poistencov. „Budú mať taký istý nárok ako ten, ktorý platí riade a včas, za predpokladu, že budú dodržiavať dohodu o splátkach,“ povedal Vereš. Opatrenie sa nebude týkať ani zamestnancov a poistencov štátu.

Vereš tvrdí, že ich prístup k dlžníkom má oporu v legislatíve. Konštatuje, že pri vymáhaní dlhu využívajú všetky zákonné možnosti. Z dlžnej sumy 80 mil. eur je väčšina na exekúcii. Kultan podotýka, že už v súčasnosti môže dlžník svoj dlh vyrovnať nielen napríklad cez banku, ale aj u lekára či lekárnika. „Je to čisto dobrovoľná vec, keď lekár, alebo dlžník nechce, tak nemusí,“ konštatuje riaditeľ Dôvery. Podľa neho ide len o službu navyše pre klientov.

Čo sa týka kategórie dlžníkov z radu zamestnávateľov, ideálne by podľa Vereša bolo, keby sa zákonodarca rozhodol, že štatutárov a spoločníkov firiem zaradí na zoznam dlžníkov. „Aby ako fyzické osoby nemali oni nárok na zdravotnú starostlivosť, keď ich firmy robia dlhy a neplatia,“ konštatuje Vereš s tým, že v súčasnosti sa ich obmedzenia nedotýkajú.

Zdravotnej poisťovni Union dlhuje 82 tisíc klientov, nedoplatky na poistnom majú vo výške 50 mil. eur. „Union ZP neprestajne hľadá efektívnejšie a účinnejšie nástroje na zlepšenie výberu poistného, čo je aj úlohou zdravotnej poisťovne,“ uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Konštatuje, že úlohou poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je liečiť a nie vyberať nedoplatky na poistnom. Činnosti spojené s platiteľmi poistného a výberom poistného sú podľa nej v plnej kompetencii zdravotnej poisťovne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Dôvera