Slovensko je pripravené na nové eurofondy, tvrdí premiér

Pripravenosť Slovenska na čerpanie eurofondov v novom programovom období je podľa premiéra Roberta Fica vnímaná v Európskej únii ako jedna z najlepších.

27.03.2015 13:46
debata (13)

Dôvodom je to, že Európska komisia schválila Partnerskú dohodu SR na roky 2014 – 2020 v rámci prvých piatich členskými krajín a v závere minulého roku odsúhlasila aj väčšinu operačných programov. „Čo nám umožňuje postupne aj čerpať tieto finančné prostriedky,“ povedal Fico na tlačovej besede počas otváracej konferencie k novému obdobiu eurofondov.

„Už teraz musíme žiadať Európsku komisiu o preplácanie faktúr, ktoré začíname realizovať z nového obdobia 2014 až 2020,“ uviedol premiér s tým, že nestačí mať len peniaze, ale dôležitá je aj kvalitná administratíva. „Musíme sa často boriť s geografickými prekážkami, musíme efektívne prispôsobovať náročný proces verejného obstarávania k čerpaniu fondov,“ dodal Fico. V novom období eurofondov sa podľa neho treba poučiť z chýb predošlého obdobia 2007 – 2013, v ktorom je potrebné dočerpať európske peniaze do konca tohto roku. Premiér očakáva, že tieto prostriedky SR významne pomôžu pri odstraňovaní rozdielu medzi tzv. starými a novými členskými štátmi EÚ.

Eurokomisárka pre regionálnu a mestskú politiku Corina Cretu povedala, že so slovenskými predstaviteľmi počas dvoch dní diskutovala o zlepšení situácie pri čerpaní eurofondov. Slovensko je totiž medzi členskými krajinami s podpriemernou mierou využívanie peňazí EÚ v období 2007 – 2013. Zostávajúci čas do konca roku 2015 treba podľa komisárky využiť na vyriešenie otvorených problémov.

„Mojou hlavnou prioritou teraz je uzavretie súčasného programového obdobia a dobrá príprava na nové programové obdobie,“ priblížila Cretu. Po schválení operačných programov je podľa nej potrebné vybrať správne projekty. „Som optimistka, pokiaľ ide o budúcnosť. Je potrebné poučiť sa z chýb z minulosti,“ vyzvala komisárka.

Fico uviedol, že jeho vláda si úlohu v prípade eurofondov 2007 – 2013 splnila, zazmluvnené sú všetky peniaze. Zodpovednosť na ich čerpaní je teraz podľa premiéra na prijímateľoch eurofondov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy