Ukrajina má od nás tretinu plynu, viac zatiaľ nedostane

Ukrajina sa nebude môcť spoliehať na to, že dostane ešte väčší objem plynu zo Slovenska, ako dostáva v súčasnosti.

27.03.2015 16:00
plyn, Gajary Foto: ,
Ukrajina by chcela ešte viac plynu zo Slovenska, otočenie tranzitných potrubí by však znamenalo nový spor s Ruskom.
debata (39)

Podľa premiéra Roberta Fica by to totiž znamenalo porušenie zmluvných podmienok s Ruskou federáciou. Skonštatoval to v Bratislave na konferencii o energetickej bezpečnosti a budovaní energetickej únie.

Opätovná otázka väčšieho toku plynu smerom na Ukrajinu vznikla po tom, ako sa ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn vyjadril, že ruský plyn pre ďalšie obdobie potrebovať nebudú, ak budú jeho ceny také vysoké, aké sú. Podľa analytikov by si ešte väčšie zvýšenie kapacity zo Slovenska žiadalo súhlas všetkých zúčastnených strán.

Slovensko dodáva plyn Ukrajine cez pôvodne rezervný plynovod z Voján do Užhorodu. Dohoda o zimných dodávkach plynu z Gazpromu pre Ukrajinu vyprší koncom marca a momentálne nie je jasné, či si Ukrajina nové dodávky objedná. Napriek zľave, ktorú Rusi Ukrajincom ponúkajú, Ukrajinci cenu považujú za vysokú. Ak Rusi chcú predať plyn za 348 dolárov za tisíc kubických metrov, Ukrajinci sú ochotní zaplatiť 240 až 250 dolárov.

Ceny za dodávky plynu bývajú zmluvným tajomstvom, nedávno sa však v prípade Maďarska premiér Viktor Orbán pochválil cenou 260 dolárov za tisíc kubických metrov plynu.

Hoci ďalšie rokovania obe strany čakajú, výsledok je v nedohľadne. Premiér Robert Fico teraz hovorí, že si nevie predstaviť ešte väčšiu kapacitu toku plynu zo Slovenska.

„My si nevieme predstaviť, že by sme hlavnú tranzitnú rúru otočili a plyn, ktorý by prichádzal za predpokladu, že k nám vôbec pôjde nejaký plyn, budeme vracať naspäť na Ukrajinu. Podľa nás by to bolo porušenie zmluvnej základne,“ skonštatoval Robert Fico.

Odborníci konštatujú, že ešte väčší objem plynu pre Ukrajinu nie je úplne vylúčený, musela by však nastať dohoda všetkých zmluvných strán.

„Je pravda, že medzi slovenským Eustreamom, ruským Gazprom Exportom a ukrajinskou stranou je určitý neštandardný kontrakt, ktorý v by Európskej únii nemal mať miesto. Ukrajina však v Európskej únii nie je, kontrakt skutočne existuje a preto je naozaj problémom, aby sme otočili tok plynu cez Veľké Kapušany až na Ukrajinu,“ hovorí Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

„Ak tam bude trojstranná dohoda, tak nebude mať problém nikto s nikým, lenže vieme, že Gazprom Export veľmi nechce ísť do zmeny kontraktu,“ dodáva Badida.

Eustream potvrdil, že momentálne rokovania zmluvných strán na túto tému naplánované nie sú. „Eustream má záujem prepravovať cez územie Slovenska čo najväčšie množstvo plynu, ale tak, aby sme dodržali všetky dosiaľ podpísané a platné dohody s našimi obchodnými partnermi,“ povedal za spoločnosť Eustream Gabriel Beer.

Eustream zvýšil kapacitu toku plynu pre Ukrajinu zo Slovenska od začiatku marca na 40 miliónov kubíkov plynu denne, čo má predstavovať tretinu ukrajinskej spotreby. Ukrajinský Naftogaz sa dlhodobo snaží o lacnejšie dodávky plynu. Podľa vyjadrenia šéfa Naftogazu Andrija Koboleva pre denník Pravda vlani v novembri by na plyne zo západu ušetrili ročne 800 miliónov dolárov.

Tranzitná kapacita z Poľska na Ukrajinu je 4 milióny kubických metrov plynu, ale od začiatku roku sa nevyužíva. Maďarsko v úvode januára dodávky pre Ukrajinu obnovilo. V súčasnosti posielajú 3 milióny kubických metrov plynu denne.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina