Fitch posunula rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma na stupeň CCC z doterajšej známky B. Agentúra v sprievodnom vyhlásení oznámení upozornila na "extrémny tlak" pri financovaní gréckej vlády.

28.03.2015 07:27
(typo - nepouzivat v orise) Euro, peniaze,... Foto:
debata

Atény potrebujú získať zvyšné peniaze z medzinárodného záchranného programu, aby odvrátili hroziacu platobnú neschopnosť. Na to ale musia najskôr získať súhlas medzinárodných veriteľov s programom reforiem.

„Nedostatočný prístup na trhy, neisté vyhliadky včasného vyplatenia (peňazí) od oficiálnych inštitúcií a tesné podmienky likvidity v domácom bankovom sektore vytvorili extrémny tlak na grécke vládne financie,“ uviedol Fitch v sprievodnom oznámení.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky.

Grécko si od roku 2010 nemôže požičiavať peniaze na medzinárodných trhoch. Príčinou sú vysoké náklady na tieto pôžičky, za ktorými stojí nedostatočná dôvera investorov v schopnosť Atén splácať svoje záväzky. Grécko sa odvtedy spolieha na peniaze z medzinárodného záchranného programu, ktorý krajine poskytla eurozóna a Medzinárodný menový fond.

Veritelia ale odmietajú uvoľniť poslednú splátku z tohto programu, kým ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa nedodá do pondelka prijateľný zoznam reforiem, ktoré by pomohli ozdraviť grécke hospodárstvo.

Nemenovaný predstaviteľ eurozóny v piatok podľa agentúry Reuters povedal, že Grécko už medzinárodným veriteľom požadovaný zoznam reforiem zaslalo.

Z medzinárodného záchranného programu v objeme takmer štvrť bilióna eur zostáva vyplatiť zhruba sedem miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna