ČEZ chce mať pri kúpe elektrární aj súhlas slovenskej vlády

Dohoda o prípadnom predaji Slovenských elektrární musí byť trojstranná, oznámila hovorkyňa energetickej spoločnosti ČEZ Barbora Půlpánová.

28.03.2015 15:12
debata (11)

Zhodnúť sa musí talianska spoločnosť Enel, ktorá dvojtretinový podiel v elektrárňach predáva, slovenská vláda a záujemca o kúpu, ku ktorým patrí ČEZ.

Slovenský premiér Robert Fico vo štvrtok uviedol, že slovenská vláda je proti tomu, aby Enel predal svoj podiel v Slovenských elektrárňach predtým, než najväčší výrobca elektriny na Slovensku dostavia a spustí dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach. Enel uviedol, že bude v predaji pokračovať.

„Náš záujem o aktíva Slovenských elektrární trvá, je všal potrebné hľadať štruktúrovaný obchodný model za účasti všetkých troch strán. Bez súhlasu slovenskej vlády je prirodzene podobná transakcia nereálna,“ povedala Půlpánová. ČEZ oficiálne oznámil svoj záujem o kúpu podielu Enelu v novembri. Už vtedy ale uviedol, že zároveň chce detailnú analýzu a riešenie otázok spojených najmä práve s Mochovcami.

Stavba tretieho a štvrtého bloku mochoveckej elektrárne sa začala už v roku 1987. Kvôli nedostatku peňazí boli práce neskôr pozastavené a obnovil ich až Enel v roku 2008. Pôvodne sa počítalo s ich dokončením v rokoch 2012 až 2013, súčasný šéf dostavby elektrárne povedal v októbri novinárom, že bloky budú uvedené do komerčnej prevádzky postupne až v rokoch 2016 až 2017. Zároveň došlo k výraznému zvýšeniu rozpočtu projektu.

Enel minulý týždeň oznámil, že do 9. mája očakáva ponuky od záujemcov o podiel v Slovenských elektrárňach. O slovenské aktíva Enelu prejavili okrem spoločnosti ČEZ podľa dostupných informácií záujem aj česká spoločnosť Energetický a priemyselný holding, ktorú vlastní podnikateľ Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom a finančnou skupinou J&T. Medzi uchádzačov o kúpu patrí aj fínska spoločnosť Fortum a konzorcium slovenskej rafinérie Slovnaft z maďarskej skupiny MOL a maďarského štátneho energetického podniku MVM Group.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #ČEZ