Mihál: Mladí sa o to nestarajú, ale mali by čo najskôr vstúpiť do druhého piliera

Všetci mladí pracujúci ľudia by mali byť čo najskôr v druhom dôchodkovom pilieri, myslí si poslanec Jozef Mihál (SaS). "Slovensko by malo byť oblepené bilbordami, ktoré by vyzývali mladých ľudí, aby vstúpili do druhého piliera," vyjadril sa v relácii RTVS Sobotné dialógy.

28.03.2015 15:26
Jozef Mihál Foto:
Podľa exministra práce a poslanca SaS Jozefa Mihála bude v budúcnosti prvý pilier neudržateľný.
debata (52)

„Mladí sa, žiaľ, nestarajú o to, ako budú zabezpečení na dôchodku,“ dodal exminister práce. Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian (Smer) v diskusii povedal, že druhý pilier nie je vhodný pre občanov, pokiaľ nebudú zarábať nadpriemerne a to aspoň počas doby 20 až 25 rokov. Podľa Mihála by mali byť ľudia do 40 rokov v druhom pilieri bez ohľadu na výšku svojich príjmov. Pre ľudí od 40 do 50 rokov druhý pilier odporúča, ak majú príjem aspoň 500 až 600 eur.

Čo s penziami, keď prepukne demografická kríza

V relácii diskutovali aj tom, ako budú vyzerať dôchodky v budúcnosti. Súčasné dôchodky sú podľa Mihála nastavené štedro. „Dnes, nie o desať či 15 rokov, keď prepukne demografická kríza, sa starobné dôchodky dotujú sumou okolo 1,2 miliardy eur,“ uviedol opozičný poslanec.

Burian podotkol, že dôchodky sa dotujú dlhodobo, aj za ministerského pôsobenia Mihála. Mihál poukázal na to, že o desať rokov začne prepukať demografická kríza. „Takto o dvadsať rokov budú tie procesy bežať. Dnešní 40-roční, teda tzv. Husákove deti, ktorých je okolo 90-tisíc v jednom ročníku, nahradia súčasných dôchodcov, ktorých je okolo 70-tisíc a na ich dôchodky bude pracovať súčasná mládež a deti, ktorých je v jednom ročníku 50 až 60-tisíc,“ vravel. „Nesúhlasím s katastrofickými názormi, že o desať rokov bude problém s prvým pilierom, možno bude určité spomalenie,“ vyjadril sa Burian. Spomalenie prvého piliera bude treba riešiť, priznal štátny tajomník s tým, že táto úloha čaká zrejme už budúcu vládu.

S minimálnym dôchodkom súhlasí aj opozícia

Jednou z tém relácie bolo aj zavedenie minimálneho dôchodku. Burian pripomenul, že tento inštitút spočíva vo vyplatení minimálne 270 eur pre ľudí, ktorí pracovali aspoň tridsať rokov a platili dane i odvody. Podľa Buriana sa dotkne asi 75-tisíc ľudí a štátny rozpočet v roku 2016 vyjde na 30 miliónov eur.

Mihál súhlasil, že minimálny dôchodok je potrebný, aby nehrozilo, že sa poberateľ dostane do systému dávok v hmotnej núdzi. Výpočet minimálneho dôchodku označil exminister práce za veľkorysý. „Je to výborná myšlienka, niečo ako nultý pilier,“ vyjadril sa ekonóm Ján Šebo z Univerzity Mateja Bela.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #minimálny dôchodok