Sociálna poisťovňa vyvolala zvadu

Sociálna poisťovňa začala boj o sporiteľov. Jej modelové príklady, ktoré im rozposlala listom, vyvolali búrku medzi ňou a správcami súkromných penzií. Príklady ukazujú, kedy je nevýhodné zostať v druhom pilieri a kedy sa, naopak, v ňom šetriť oplatí.

30.03.2015 20:00 , aktualizované: 31.03.2015 07:00
Sociálna poisťovňa, budova Foto: ,
Dôchodcovským správcovským spoločnostiam prekážajú najmä príklady o nevýhodnosti II. piliera, ktoré Sociálna poisťovňa spomína v listoch, ktoré rozoslala sporiteľom.
debata (115)

Správcov v liste pobúrila najmä informácia, že za posledných desať rokov sa peniaze ľudí v II. pilieri znehodnotili o mínus 1,16 percenta. Dôchodcovské správcovské spoločnosti (DSS) oponujú, že ľudia na vstupe do II. piliera zarobili.

Túto kampaň poisťovňa spustila po otvorení II. piliera. Vystúpiť z neho je možné od 15. marca do 15. júna tohto roka. „Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením II. dôchodkového piliera,“ povedal jej hovorca Peter Višváder. Modelové prepočty vypočítali odborníci ministerstva práce a Sociálnej poisťovne. "Negatívne stanovisko Asociácie dôchodkových správcovských spoločností na adresu Sociálnej poisťovne považujeme za súčasť propagácie postojov DSS a ich marketingovej kampane k otvoreniu II. dôchodkového piliera,“ pokračoval Višváder.

Správcovia zase hodnotia počin poisťovne ako kampaň za vyháňanie ľudí z druhého piliera. Niektoré sa rozhodli, že začnú agitovať za II. pilier rovnako ako Sociálna poisťovňa – listami. „Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie od 22. 3. 2005 do 27. 2. 2015 predstavovala pri akciových fondoch 33,91 percenta, pri zmiešaných 32,65 percenta a pri garantovaných 29,08 percenta. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 percenta. V žiadnom prípade tak nie je hodnota reálnej výkonnosti fondov v sledovanom období záporná, ako uvádza leták,“ reagoval Stanislav Žofčák, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Odborníci upozorňujú, že nie je dobré dávať ľuďom takéto všeobecné odporúčania. „Počas desaťročnej histórie sa totiž sporitelia presúvali medzi garantovanými a negarantovanými fondmi s rôznou výnosnosťou,“ povedal ekonóm Michal Nalevanko, riaditeľ The Benchmark Research & Consultancy. Porovnávať priemerné výnosy podľa neho nie je korektné, keďže každý sporiteľ v II. pilieri má iné zhodnotenie úspor. „Každý by si na základe vlastného dôchodkového účtu mal porovnať, či jeho výnos porazil alebo neporazil infláciu,“ dodal Nalevanko.

Podľa Štatistického úradu bola na Slovensku inflácia od roku 2005 do roku 2014 vo výške 23,7 percenta.

V druhom pilieri má momentálne 1,5 milióna sporiteľov uložených vyše 6,6 miliardy eur. Súčasná vláda v ňom odporúča ostať ľuďom do 45 rokov, alebo zamestnancom s hrubým mesačným príjmom nad 1 072,60 eura za mesiac. Rizikovou skupinou sú sporitelia vo veku od 41 do 45 rokov, alebo zamestnanci s mesačným príjmom od 858 do 1 072,50 eura za mesiac. Tieto dve skupiny môžu zarobiť ale aj prerobiť na vstupe do II. piliera.

Jednoznačne vystúpiť podľa vlády majú ľudia starší ako 45 rokov, alebo v prípade mesačného príjmu do 858 eur v hrubom. „Ľudia by si mali uvedomiť, že keď vystúpia z II. piliera, všetky ich súkromné úspory prepadnú v prospech Sociálnej poisťovne,“ povedal Jozef Paška, predseda predstavenstva Allianz – Slovenská dss. Za výhodou druhého piliera považuje to, že ak človek umrie počas svojej pracovnej kariéry, všetky jeho úspory zdedí rodina. Druhý pilier tak pracujúcim môže slúžiť aj ako forma životnej poistky. Na druhej strane nevýhodou tohto piliera je, že v súčasnosti po odchode do penzie dostanú ľudia nižší kombinovaný dôchodok v porovnaní so štátnou penziou.

„V štátnom prvom pilieri funguje silná solidarita, ktorá robí štátne penzie výhodné hlavne pre ľudí s nižšími príjmami. V prípade podpriemerne zarábajúcich ľudí, ktorí majú len pár rokov do penzie, je momentálne výhodnejšie vystúpiť z druhého piliera a v starobe sa spoliehať len na štát,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

No pre nízko príjmových ľudí, ktorí majú ísť do penzie o desať – dvadsať rokov, nemusí byť opustenie druhého piliera dobrý nápad.

„Slovensko pre demografický problém o pár desiatok rokov neudrží súčasnú štedrosť štátom vyplácaných penzií a potreba vlastných úspor bude narastať. V budúcnosti si štát pravdepodobne bude môcť dovoliť vyplácať všetkým dôchodcom rovnako vysokú sociálnu dávku,“ uzavrel Baláž.

Kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca odvádzať poistné na jedného dôchodcu. Sociálnej poisťovni už dnes nestačia odvody pracujúcich ľudí na vyplácanie penzií súčasných dôchodcov. V tomto roku dostane dotáciu vo výške takmer 1 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #II. pilier #dôchodky #dôchodková reforma