Na český a slovenský bankový trh vstúpi francúzska BNP Paribas

Na český bankový trh vstúpi najväčšia francúzska banková skupina BNP Paribas prostredníctvom fúzie s dcérskou firmou Cetelem. Tá je najväčšou úverovou spoločnosťou v Česku. Rovnaký proces chystá skupina BNP Paribas aj na Slovensku, napísal server iHNed.cz.

30.03.2015 23:13
debata (6)

„Celý projekt cezhraničnej fúzie českej nebankovej spoločnosti Cetelem so svojou materskou spoločnosťou BNP Paribas Personal Finance pripravovala francúzska strana pod dozorom svojho regulátora. Projekt prebieha už od minulého roka a mal by byť zavŕšený k 1. júnu 2015,“ oznámila Česká národná banka (ČNB). Tá pritom nevyslovuje súhlas so zámerom francúzskej banky, prijme ho od francúzskeho regulátora.

"Spojenie s Cetelemom prebehne do konca júna. Nová banka sa bude držať našej špecializácie, ktorou sú hlavne úvery a poistenie s tým súvisiace. Zaznamenávame ale tiež dopyt klientov aj po bežných a sporiacich účtoch a je to niečo, s čím v nasledujúcich rokoch počítame, "povedal v rozhovore s HN podpredseda predstavenstva Cetelem ČR Emmanuel Bourg. Podľa neho nová banka bude na verejnosti naďalej vystupovať pod značkou Cetelem.

Podľa serveru BNP Paribas bude môcť využiť silnú pozíciu Cetelemu, ktorý umožňuje pôžičky vo viac ako 4000 kamenných a internetových obchodoch, vydal viac ako milión kreditných kariet a požičiava cez internet. Zatiaľ jej bude chýbať klasická pobočková sieť, ktorú Česi napriek boomu on-line bankových služieb od finančných inštitúcií stále v prieskumoch vyžadujú, dodáva iHNed.cz.

Cetelem je najväčší nebankový poskytovateľ úverových produktov na českom trhu so špecializáciou na pôžičky a spotrebiteľské úvery. Medzi jeho hlavných konkurentov patria napríklad spoločnosti Home Credit, Cofidis, Essox a Profi Credit. Za celý rok 2014 výsledky zatiaľ nezverejnil, vlani v 1. polroku požičal klientom 5,8 miliardy Kč, čo je o 11 percent medziročne viac.

Firma bola založená v roku 1996 a svoju obchodnú aktivitu začala o rok neskôr. Je dcérskou spoločnosťou francúzskej banky BNP Paribas Personal Finance, ktorá patrí k vedúcim európskym spoločnostiam na trhu finančných služieb a pôsobí v 25 krajinách po celom svete. BNP Paribas Personal Finance je súčasťou finančnej skupiny BNP Paribas.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #BNP Paribas