Tsipras: Chceme čestný kompromis, ľud žiada, aby sme neustúpili

Snažíme sa o kompromis s veriteľmi, ale nečakajte bezpodmienečný súhlas, tvrdí grécky premiér Alexis Tsipras. Opäť žiada aj reštrukturalizáciu dlhov.

31.03.2015 06:07
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras
debata (7)

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok vyhlásil, že jeho vláda je pripravená realizovať dohodu s eurozónou dojednanú vo februári, ale nie za každú cenu.

V prejave v gréckom parlamente šéf kabinetu povedal, že sa usiluje o „čestný kompromis“. Ľud podľa neho vládu žiada, aby neustúpila ani o krok.

„Je pravda, že sa snažíme o čestný kompromis s našimi veriteľmi, ale neočakávajte od nás bezpodmienečný súhlas,“ zdôraznil Tsipras.

Premiér tiež vyzval stredo-pravú opozíciu, aby podporila jeho postoj pri vyjednávaní s veriteľmi a jeho snahu skoncovať s úspornými opatreniami. Podľa neho vládna stratégia prináša výsledky.

Tsipras upozornil, že nový zákon uľahčujúci splácanie daňových nedoplatkov už priniesol do štátnej pokladnice 100 miliónov eur za jediný týždeň.

Premiér tiež povedal, že Grécko potrebuje reštrukturalizovať svoje dlhy, aby ich mohlo splatiť. Podľa agentúry Reuters tak opäť nastolil otázku ďalších dlhových úľav, ktoré sa stali jedným z pilierov jeho predvolebnej kampane.

Bývalý premiér Antonis Samaras, vodcu najsilnejšej opozičnej strany – konzervatívnej Novej demokracie, Tsiprasa obvinil, že „hrá divadlo s virtuálnym vyjednávaním“. Povedal tiež, že vláda ženie krajinu do recesie a z nej vyplývajúcej neistoty.

Rozhovory s veriteľmi pokračujú

Rozhovory s Aténami o zozname gréckych reformných zámerov, ktorý by uspokojil medzinárodných veriteľov krajiny, naďalej pokračujú, povedal v pondelok hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas. Podľa agentúry AFP plánujú Atény dosiahnuť tento rok príjmy 3,7 miliardy eur, do ktorých sú zahrnuté aj výnosy z privatizácie za 1,5 miliardy. Primárny rozpočtový prebytok bez započítania splátky dlhov by mal byť 1,2 až 1,5 percenta HDP.

Schinas pripomenul, že od piatku o možnostiach jedná pracovná skupina v Bruseli. Jej členovia sa schádzali cez celý víkend. Fakty tiež pomáha zisťovať a overovať expertný tím priamo v Aténach. „Ešte nie sme v cieli,“ vyhlásil o vývoji rokovaní Schinas. Európska komisia podľa neho nebude komentovať detaily rozhovorov. Pokračujúce diskusie sú vraj ale pozitívnym signálom, že všetky strany sa zamýšľajú konštruktívne podieľať na hľadaní riešenia.

„Cieľom je zabezpečiť, aby bol zoznam reformných návrhov vierohodný aj dostatočne obsiahly,“ vysvetlil hovorca.

Apríl bude rozhodujúci

Informovaný zdroj minulý týždeň agentúre Reuters povedal, že ak Grécko nezíska ďalšiu pomoc, minú sa mu peniaze 20. apríla. Krajina totiž musí splácať časť svojich existujúcich dlhov. O podobných termínoch nechcel Schinas špekulovať, naznačil len, že telekonferencia príslušnej pracovnej skupiny by sa mohla uskutočniť ešte do Veľkej noci, teda tento týždeň, riadne rokovanie potom zrejme 8. apríla.

Euroskupina ako taká sa môže zísť mimoriadne, kvôli Grécku už sa to tento rok stalo. Ministrov financií všetkých krajín EÚ čaká neformálne stretnutie v lotyšskej metropole Rige až koncom apríla.

Podľa AFP dúfajú Atény, že veľkú časť z príjmov do štátnej pokladnice bude tvoriť predovšetkým efektívnejší výber daní a poplatkov. K zlepšeniu výberu DPH, ktoré má vyniesť 350 miliónov eur, má prispieť aj zavedenie bločkovej lotérie, ktorá by mala prinútiť kupujúcich, aby aktívnejšie prispievali k boju proti daňovým únikom.

Privatizovať by sa mal 67-percentný podiel štátu v prístave Pireus alebo niektoré regionálne letiská. Kabinet je tiež pripravený spomaliť svoje plány týkajúce sa opätovnej valorizácie dôchodkov či minimálnych miezd. S medzinárodnými veriteľmi sa podľa všetkého nemôže zhodnúť v otázke štátnych zamestnancov. Atény chcú zvrátiť trend ich masívneho prepúšťania.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna