NBS zvýšila odhad rastu Slovenska na 3,2 %

Slovenská centrálna banka (NBS) v utorok zlepšila výhľad rastu domácej ekonomiky na tento aj budúci rok.

31.03.2015 14:50 , aktualizované: 18:25
debata (6)

Guvernér NBS Jozef Makúch novinárom povedal, že exportne orientované hospodárstvo Slovenska by mal podporiť okrem iného očakávaný lepší vývoj v eurozóne aj z dôvodu opatrení Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu hospodárstva.

Pre tento rok NBS zvýšila odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska na 3,2 z doterajších 2,9 percenta. V roku 2016 by HDP mal stúpnuť o 3,8 percenta, doteraz centrálna banka očakávala rast o 3,6 percenta.

Podľa Makúcha pozitívny vplyv na slovenskú ekonomiku bude mať program ECB zameraný na nákup štátnych a ďalších dlhopisov v rámci takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky. Cieľom tohto opatrenia je podporiť ekonomiku a odvrátiť cenovú defláciu v eurozóne, do ktorej patrí aj Slovensko. NBS odhadla, že toto opatrenie tento rok podporí tempo rast HDP Slovenska o 0,4 percentu­álneho bodu. Pozitívne má pôsobiť tiež oslabenie eura voči doláru a menám ďalších štátov, čo zvýhodňuje exportérov.

„Program (kvantitatívneho uvoľňovania) sa na úrovni ECB aj Slovenska darí plniť, čo sa týka kvality nakupovaných dlhopisov. Sú to kvalitné cenné papiere, ktoré nebude problém neskôr predať. Tento program nie je náhradou za nedostatočné úsilie národných vlád pri vykonávaní štrukturálnych reforiem a dodržiavanie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti,“ uviedol Makúch.

Rýchlejší rast slovenského hospodárstva sa zrejme prejaví aj v zlepšení situácie na trhu práce. Prognóza NBS počíta s tým, že miera nezamestnanosti na Slovensku bude klesať rýchlejšie, než sa čakalo. V roku 2017 by sa mala priblížiť k hranici desiatich percent. Práve vysoká nezamestnanosť sa po prepuknutí globálnej ekonomickej krízy stala jedným z najväčších ekonomických problémov Slovenska.

Napriek spomínanému programu ECB spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa NBS tento rok ešte klesnú medziročne o 0,3 percenta. V budúcom roku sa vývoj zrejme obráti, inflácia by už mala dosiahnuť 1,7 percenta. To by znamenalo rýchlejšie tempo, než centrálna banka doteraz predpokladala.

Podľa predsedu vlády Roberta Fica sú údaje, ktoré prezentovala centrálna banka, pre Slovensko mimoriadne povzbudivé. „Pri takomto hospodárskom raste sa už úplne inak budeme pozerať na vývoj zamestnanosti a nezamestnanosti,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii. Cieľ dostať mieru nezamestnanosti na priemer eurozóny je tak podľa neho reálny. Aktuálne dáta potešili aj ministra financií Petra Kažimíra. Ten ocenil najmä skutočnosť, že hospodársky rast už nie je ťahaný len zahraničným dopytom, ale posilňuje sa aj domáci dopyt. „Štruktúra rastu je vyváženejšia a zdravšia ako kedykoľvek predtým,“ dodal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #HDP #NBS