Gréci žiadajú od Ruska lacnejší plyn a zmiernenie embarga

Grécko požiadalo Moskvu o zníženie ceny za dodávku zemného plynu. Atény tiež dúfajú, že Rusko zmierni svoje embargo na dovoz určitých druhov potravín z Európskej únie a vyberie z neho ovocie pestované najmä v Grécku. Povedal to v utorok grécky minister energetiky Panajotis Lafazanis po pondelňajšej návšteve Moskvy.

31.03.2015 22:48
debata (11)

„Usilujeme sa o zníženie ceny plynu na úroveň, akú platia ostatné európske krajiny,“ povedal minister na tlačovej konferencii v Aténach. Lafazanis sa v Moskve stretol so svojím ruským náprotivkom Alexandrom Novakom a šéfom monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexejom Millerom.

Gazprom je najväčším dodávateľom plynu do silne zadlženého Grécka. Grécky štátny plynárenský podnik DEPA vlani s Gazpromom dohodol zníženie ceny o 15 percent so spätnou účinnosťou, pripomenula agentúra Reuters.

Do Ruska sa 8. apríla chystá grécky premiér Alexis Tsipras. Obe pravoslávne krajiny majú dobré vzťahy a nová grécka vláda opakovane hovorí, že nie je zástancom sankcií voči Rusku za jeho postup voči Ukrajine. Tsipras v utorok povedal, že nesúhlasí so sankciami proti Rusku a že pri svojej nadchádzajúcej návšteve Moskvy by chcel s Ruskom posilniť obchodné vzťahy.

Lafazanis uviedol, že Grécko chce dostať spoluprácu s Ruskom v energetike na vyššiu úroveň. Atény podľa neho podporujú nový ruský projekt plynovodu „Turecký prúd“ cez Čierne more do Turecka a navrhujú jeho predĺženie do Grécka. Tento projekt je náhradou plynovodu South Stream, ktorý mal smerovať cez Čierne more do Bulharska a ďalej, ale Rusko ho v decembri kvôli námietkam EÚ zrušilo.

Grécko podľa ministra požiadalo Rusko, aby zrušilo embargo na dovoz „kľúčovej poľnohospodárskej produkcie“ pre Grécko, ako sú broskyne, jahody alebo pomaranče. „Dúfame, že v tejto otázke dôjde počas premiérovej návštevy Moskvy k pozitívnemu vývoju,“ povedal Lafazanis. Moskva uvalila embargo na dovoz ovocia a ďalších druhov potravín z EÚ, USA a ďalších západných krajín vlani v auguste ako odvetu za západné sankcie voči Rusku.

Na začiatku februára Atény odmietli špekulácie niektorých médií, že by mohli výmenou za finančnú pomoc Ruska zvážiť ústupky v zahraničnej politike voči Moskve pre krízu na Ukrajine. V rozhovore pre agentúru TASS v utorok Tsipras však povedal, že je rezolútne proti sankciám.

Tsipras niekoľkokrát uviedol, že Grécko sa nemieni obrátiť na Rusko so žiadosťou o finančnú pomoc, ktorú zúfalo potrebuje. Grécko už niekoľko týždňov bezvýsledne rokuje s EÚ a ďalšími medzinárodnými veriteľmi o podmienkach uvoľnenia zvyšnej časti dohodnutého úveru.

Minister Lafazanis tiež uviedol, že veľké ruské firmy sa zúčastnia tendrov na prieskum ložísk ropy a plynu v gréckych vodách. Atény predĺžili potenciálnym investorom termín pre prihlásenie sa do tendrov na prieskumné vrty v Iónskom mori a pri pobreží južnej Kréty do 14. júla.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #plyn #embargo