Británia ide sama proti sebe

Veľká Británia by sa v priebehu nasledujúceho desaťročia mohla stať najsilnejšou ekonomickou mocnosťou Európy iba v prípade, že nebude vymýšľať ohľadom vystúpenia z únie, tvrdí najnovšie bývalý britský premiér Gordon Brown.

01.04.2015 06:00
Gordon Brown Foto:
Britský expremiér Gordon Brown.
debata

Aktuálny postoj premiéra Davida Camerona v tejto veci už podľa Browna oslabuje vplyv krajiny v medzinárodných otázkach, akou je napríklad konflikt na Ukrajine.

Bývalý britský premiér nedávno v článku pre denník The Guardian povedal, že Veľká Británia by sa mohla stať druhou Severnou Kóreou, čiže krajinou bez priateľov a vplyvu, ak sa rozhodne vystúpiť z EÚ.

„Musíme povedať pravdu o troch miliónoch pracovných miest, 25–tisíc firmách, 200 miliardách libier ročného exportu a 450 miliardách vnútorných investícií spojených s Európou,“ napísal Brown.

Británia by stratila aj príjmy z imigrantov, ktorých príchod do krajiny chce Cameron obmedziť. Briti na migrantoch za posledné roky viac získali, ako stratili, čo potvrdzujú aj aktuálne štatistiky.

Z najnovšej štúdie University College London, ktorú zverejnila britská BBC, vyplýva, že do roku 2011 odviedli migranti do systému na daniach o 4,96 miliardy libier viac (6,3 miliardy eur), ako z neho dostali vo forme služieb. Samotní bežní Briti však v poslednom prieskume odmietajú protieurópske nálady.

Za zotrvanie Británie v EÚ je 45 percent obyvateľov, čo je najviac za posledné štyri roky. Za vystúpenie z únie v poslednom prieskume verejnej mienky hlasovalo 35 percent respondentov.

Cameronovým „chúťkam“ po vystúpení dáva na frak aj najnovšia štúdia britského think tanku Open Europe. Podľa jej výsledkov by odchod Veľkej Británie z Európskej únie mohol viesť k tomu, že hrubý domáci produkt krajiny by bol do roku 2030 každoročne o 2,2 percenta menší v porovnaní s alternatívou, že by krajina zostala členom EÚ.

Takýto nepriaznivý vývoj by nastal v prípade, že by sa Británii, ktorá by už nebola členom EÚ, nepodarilo s úniou dosiahnuť dohodu o voľnom obchode a zároveň by neliberalizovala zahraničný obchod so zvyškom sveta.

Najoptimistickejším scenárom pre Britániu by bola situácia, v ktorej by mala dohodu o voľnom obchode s EÚ, uskutočnila by veľmi ambicióznu dereguláciu svojej ekonomiky a takmer úplne by zliberalizovala zahraničný obchod so zvyškom sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia