Buffett: Odchod Grécka by mohol eurozóne prospieť

Odchod Grécka z eurozóny by mohol byť pre menovú úniu a jej menu v konečnom dôsledku pozitívnou zmenou. Uviedol to slávny americký investor a miliardár Warren Buffett.

01.04.2015 06:12
debata (2)

Grécku teoretický hrozí opustenie eura v prípade, že medzinárodní veritelia na čele s eurozónou mu neposkytnú nové úvery a Atény nebudú schopné vyrovnať splatné záväzky.

„Ak to dopadne tak, že Gréci odídu, nemusí to byť pre euro nič zlé,“ povedal Buffett v americkej televíznej stanici CNBC. „Grexit“, ako sa v medzinárodnom slangu označuje prípadný odchod Grécka z eurozóny, by ostatné členské krajiny mohol podľa Buffetta prinútiť k dohode o lepších pravidlách pre verejné financie.

„Ak sa všetci naučia, že pravidlá niečo znamenajú, a ak dospejú k dohode o fiškálnej politike alebo niečom podobnom a budú ju myslieť vážne, mohla by to byť dobrá vec,“ citovala šéfa investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway agentúra Reuters.

Grécko už niekoľko týždňov rokuje so zástupcami veriteľov o podmienkach uvoľnenia zvyšných zhruba siedmich miliárd eur z dohodnutého úverového balíka a dohoda stále nie je na obzore. Veriteľské inštitúcie považujú navrhnutý zoznam reforiem, ktoré im Grécko predložilo, za nedostatočný a málo konkrétny.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur. Eurozóna koncom februára súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zostávajúcej čiastky ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

Informovaný zdroj minulý týždeň agentúre Reuters povedal, že ak Grécko nezíska ďalšiu pomoc, minú sa mu peniaze na splácanie dlhov 20. apríla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna