Grécky minister: Dohoda s veriteľmi bude budúci týždeň

Grécko dosiahne dohodu s medzinárodnými veriteľmi o zozname požadovaných reforiem budúci týždeň.

01.04.2015 09:06
debata

Vyhlásil to v stredu podľa agentúry Reuters grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis. Medzinárodní veritelia dohodou podmieňujú uvoľnenie zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu pre zadlžené Grécko. Statchakis tiež vyhlásil, že avizovaná privatizácia gréckeho prístavu Pireus pokračovať nebude.

„Dohoda bude uzavretá počas veľkonočného týždňa,“ povedal minister televíziu Skai. Veľkonočná nedeľa tento rok v gréckej pravoslávnej cirkvi pripadá na 12. apríla.

Európska komisia v utorok uviedla, že dohodu sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť a rokovania majú ďalej pokračovať. Nemecko a Francúzsko vyzvali Atény, aby prácu na reformách urýchlili.

Hlavnou témou rozhovorov je zoznam reforiem, ktoré Grécko predložilo veriteľom minulý týždeň. Reformy majú ukázať veriteľom, že Atény sú odhodlané splniť sľuby finančnej disciplíny a pomoc si teda zaslúžia.

Európski úradníci zoznam kritizujú a označujú ho skôr než za komplexný plán za púhy súbor myšlienok. Jeden úradník dokonca povedal, že veritelia ešte nedostali zoznam, na ktorý čakajú.

Statchakis tiež uviedol, že nová grécka vláda nemá v pláne predať väčšinový podiel 67 percent v najväčšom gréckom prístave Pireus. Bude ale usilovať o vytvorenie spoločného podniku s investormi, v ktorom by Grécko malo výrazný podiel.

„Zvíťazila myšlienka, že nebudeme pokračovať s privatizáciou podielu, ktorá by znamenala úplnú privatizáciu prístavu Pireus. Nedebatujeme o tom,“ povedal Stathakis.

Jeho strana Syriza po víťazstve v januárových voľbách sľubovala, že predaj prístavu zastaví. Podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis ale v minulých dňoch vyhlásil, že Atény budú v privatizácii prístavu pokračovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna