Mihal považuje leták o II. pilieri za klamlivý

Leták k druhému dôchodkovému pilieru, ktorý sporiteľom zasiela Sociálna poisťovňa, je podľa podpredsedu strany SaS Jozefa Mihála zavádzajúci a klamlivý.

01.04.2015 11:43
debata (81)

List zo Sociálnej poisťovne podľa neho neobsahuje informácie o tom, že druhý pilier sa na Slovensku zaviedol pre nepriaznivý demografický vývoj.

„V letáku nie je ani slovo o tom, že dnes sú dôchodky z prvého piliera také, aké sú, len vďaka masívnej dotácii zo strany štátu a ďalších poistných fondov,“ upozornil. Ak by podľa Mihála takéto dotácie neexistovali, tak by museli byť penzie z prvého piliera už v súčasnosti oveľa nižšie.

Bývalému ministrovi práce a sociálnych vecí tiež prekáža, že modelové príklady vychádzajú zo súčasnej legislatívy, čo nepovažuje za správne. „Ľudí, ktorí majú dnes 40 alebo 50 rokov, nemôže zaujímať súčasná legislatíva,“ tvrdí Mihál.

Poslanec za stranu SaS upozornil aj na to, že leták obsahuje podľa neho klamlivé údaje o zhodnotení prostriedkov v druhom pilieri. Sociálna poisťovňa je pritom podľa Mihála verejnoprávna inštitúcia, ktorá je financovaná z prostriedkov všetkých platiteľov odvodov. „Preto by takéto závažné informácie mali byť objektívne,“ upozornil. Poisťovňa by podľa neho mala v liste uvádzať všetky dôležité fakty, ktoré sú rozhodujúce pre sporiteľov pri rozhodovaní sa o svojej účasti, resp. neúčasti v druhom pilieri.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa v pondelok ohradila voči informáciám, ktoré sú uvedené na letáku Sociálnej poisťovne. Ako tvrdí, list neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v druhom pilieri. „Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie 22. 3. 2005 – 27. 2. 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91 %, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %,“ konštatovala ADSS s tým, že hodnota reálnej výkonnosti fondov nie je záporná, ako to uvádza leták. Za nekorektné považuje asociácia aj porovnávanie aktuálnej dôchodkovej hodnoty a valorizácie dôchodkov so zhodnotením vo fondoch, keďže ako tvrdí, tieto veličiny navzájom nesúvisia.

„Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera. Či už vo forme letáku, informačného listu sporiteľom, na webovej stránke alebo pri individuálnom poradenstve v Informačno-poradenskom centre,“ reagoval v pondelok hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako dodal, všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov či výpočty reálneho zhodnotenia úspor v druhom pilieri pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.

„Negatívne stanovisko Asociácie DSS na adresu Sociálnej poisťovne považujeme za súčasť propagácie postojov DSS a ich marketingovej kampane k otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Sociálna poisťovňa má zo zákona povinnosť okrem iného vykonávať aj konzultačnú a poradenskú činnosť vo veciach sociálneho poistenia. Tieto povinnosti si bude aj naďalej plniť,“ uzavrel Višváder.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier