Váhostav musel prepracovať plán reštrukturalizácie

Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) v spolupráci so správkyňou v stredu 1. apríla opätovne predloží návrh svojho reštrukturalizačného plánu veriteľskému výboru.

01.04.2015 12:08
debata (7)

Veriteľský výbor v utorok vrátil spoločnosti návrh reštrukturali­začného plánu na prepracovanie. „Pripomienky sa týkali obsahovej časti,“ priblížil hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Reštrukturalizačná správkyňa Váhostavu Petra Gabrišová predložila návrh reštrukturalizácie Váhostavu výboru veriteľov pôvodne 23. marca a ten má na rozhodnutie pätnásť dní.

Národná kriminálna agentúra už začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v rámci reštrukturalizácie Váhostavu. „V prípade ak sa orgány činné v trestnom konaní obrátia na spoločnosť Váhostav, firma bude s vyšetrovateľmi spolupracovať a poskytne im všetky vyžiadané informácie,“ uviedol Halán.

Váhostav má z dlhu voči svojim dodávateľom vo výške 104,68 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Zo záväzkov voči nim si tak odpíše 85 %. Spoločnosť má všetkým veriteľom splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % záväzkov, pričom bankám uhradí pohľadávky v plnej výške. S vyplácaním časti záväzkov plánuje začať v budúcom roku.

Z objemu nezabezpečených pohľadávok obchodných partnerov Váhostavu pripadá na právnické osoby a ostatných 100,35 mil. eur (95,87 %) a na fyzické osoby, teda živnostníkov 4,31 mil. eur (4,13 %). Do reštrukturalizácie Váhostavu sa prihlásilo celkovo 689 subjektov, z toho 599 právnických osôb a ostatných (86,94 %) a 90 fyzických osôb (13,06 %). Predpokladaný konečný objem pohľadávok všetkých veriteľov voči Váhostavu v reštruktura­lizácii je 136 mil. eur, pričom spolu so žalobami je to 451 mil. eur.

Spoločnosť Váhostav – SK, a. s. bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše šesťdesiatročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. veľkopodnikateľa Juraja Širokého. Spoločnosť má súčasný názov od apríla 2001, dovtedy fungoval pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 opäť v Bratislave. V spletitej štruktúre vlastníkov Váhostavu sú Druhá strategická, a.s., Prvá strategická, a.s., ako aj štyri schránkové firmy na Novom Zélande a dve na Cypre, ako aj päť fyzických osôb z Kostariky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav