Veritelia Váhostavu navrhujú riešenie trojzápočtom

Nespokojní veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii a odpíše si väčšinu svojich dlhov, navrhujú premiérovi Robertovi Ficovi riešenie v podobe trojzápočtu medzi veriteľmi, Váhostavom a štátom.

01.04.2015 16:16
debata (12)

"V praxi by to znamenalo, že by štát kúpil pohľadávky od veriteľov a o sumu, ktorú reprezentujú tieto pohľadávky, zaplatí Váhostavu menej v budúcich zákazkách pre štát,“ povedal na stredajšom stretnutí veriteľov pred žilinskou budovou Váhostavu ombudsman pre malých a stredných podnikateľov a podpredseda KDH Peter Belinský.

Ombudsman vyzýva predsedu vlády, aby prijal zástupcov veriteľov spoločnosti Váhostav. "Ide tu o 1 240 zames­tnávateľov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav. Premiér Fico mediálne priznal, že národná rada zlyhala v tom, v akej podobe je dnes platný právny stav zákona o reštruktura­lizácii, ktorý bol aplikovaný v prípade spoločnosti Váhostav. Po druhé vyzval Generálnu prokuratúru, aby preskúmala reštrukturalizačný plán spoločnosti Váhostav, lebo má podozrenie, že tam boli spáchané trestné činy. Z toho je zjavné, že dva piliere moci v štáte v tomto prípade zlyhali a jediný, kto môže zmeniť a napraviť situáciu, je Vláda SR,“ povedal Belinský.

Veritelia Váhostavu, ktorí sa stretli pred žilinskou budovou stavebnej spoločnosti, sa zhodujú, že v hre je približne 10-tisíc pracovných miest. "Keď k nám prichádzajú zahraniční investori, zasadá vláda a rokujú o podmienkach a rôznych úľavách. Dnes, keď reálne hrozí, že Slovensko príde o tisícky pracovných miest, sa kompetentní tvária, že sa ich tento problém netýka,“ uviedol ombudsman pre malých a stredných podnikateľov. "My sme ako prvých oslovili práve zástupcov vládnej strany Smer, nič sa však neudialo. Chceme, aby sa našou situáciou vážne zaoberala vláda Slovenskej republiky,“ povedal majiteľ a konateľ banskobystrickej firmy Remal Industries, s. r. o. Milan Blaho, zastupujúci skupinu 43 poškodených veriteľov z Banskobystrického kraja. "Na základe súčasného právneho stavu sme v beznádejnej situácii. Koho máme ešte sponzorovať? My dnes nemáme dôvod a vôľu ďalej podnikať,“ dodal jeden z veriteľov zo Žiliny Jozef Válek.

Stavebná spoločnosť Váhostav má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 mil. eur v reštruktura­lizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 %. Ako 24. marca informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, nezabezpečení podmienení, resp. nepodmienení veritelia majú dostať po 15 % svojich pohľadávok v objeme 15,7 mil. eur. Správkyňa v pondelok 23. marca odovzdala návrh reštrukturali­začného plánu Váhostavu predsedovi veriteľského výboru a ten by mal o ňom rozhodnúť do pätnástich dní.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav