Do projektu ázijskej banky sa chystá aj Maďarsko

Maďarsko sa rozhodlo vstúpiť do čínskeho projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB).

01.04.2015 19:00
debata (9)

Oznámil to v stredu maďarský premiér Viktor Orbán na návšteve Kazachstanu. Medzi prihlásenými zakladajúcimi členmi novej medzinárodnej rozvojovej inštitúcie je už vyše 40 krajín sveta, vrátane množstva členských štátov Európskej únie.

„Rád by som tu oznámil, že sa pripojíme k tejto ázijskej medzinárodnej rozvojovej banke,“ povedal Orbán na tlačovom brífingu v Astane. „Budeme v tom nasledovať príklad Kazachstanu,“ dodal premiér podľa agentúry Reuters.

Zakladajúcimi členmi AIIB budú okrem množstva ázijských krajín napríklad Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Švajčiarsko, Austrália, Južná Kórea, Brazília alebo Rusko. Nápadnou výnimkou je Japonsko a najmä Spojené štáty, ktoré svojich spojencov od vstupu do tejto inštitúcie neúspešne odrádzali. Peking stanovil konečný termín pre prijímanie prihlášok na 31. marca.

AIIB navrhla v roku 2013 Čína ako inštitúciu pre financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Najväčším akcionárom v nej má byť tiež Čína, ktorá sľúbila, že poskytne väčšinu počiatočného imania v celkovej sume 50 miliárd dolárov.

Ochotu spolupracovať s AIIB vyjadrila aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Voči projektu sa ale negatívne vymedzujú Spojené štáty, ktoré v novej banke vidia konkurenta Svetovej banky a páku Pekingu pre rozširovaní svojho hospodárskeho vplyvu vo svete.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #AIIB