Grécko poslalo veriteľom zoznam reforiem

Grécko odoslalo svojim veriteľom aktualizovaný zoznam reforiem. Vláda v Aténach dúfa, že tak uspokojí ich požiadavky na detailnejšie informácie o reformách a otvorí krajine prístup k sľúbenej finančnej pomoci, ktorá má zabrániť gréckemu bankrotu. Povedal to v stredu novinárom úradník gréckeho ministerstva financií.

02.04.2015 06:30
debata

Veritelia zmrazili Grécku vyplatenie ďalších peňazí zo sľúbenej pomoci, kým vláda nezavedie reformy. Rokovania o reformách však uviazli na mŕtvom bode pre opatrenia, ktoré musí ľavicová grécka vláda uskutočniť. Grécku tak hrozí, že sa za pár týždňov ocitne bez peňazí.

„Dnes sme poslali nový dokument bruselskej skupine (veriteľom EÚ a MMF), ktorý je presnejší a vyčíslený,“ povedal úradník. Poznamenal, že hlavnými spornými bodmi pri rokovaní sú reforma trhu práce a dôchodková reforma.

Denník The Financial Times v stredu uviedol, že dokument má 26 stránok a vyčísľuje finančné potreby Grécka na 19 miliárd eur. Vláda sa v ňom okrem iného zaväzuje zakročiť proti daňovým podvodom, zvýšiť daň na luxusný tovar a preskúmať predaj štátneho majetku od prípadu k prípadu. Navrhuje tiež opätovne zaviesť mimoriadnu výplatu pre chudobných dôchodcov a postupné zvyšovanie minimálnej mzdy, dodal Financial Times.

Atény predstavili zoznam reforiem minulý týždeň, aby ukázali, že sú odhodlané splniť sľuby o finančnej disciplíne. Veritelia ho však zamietli s tým, že zoznam je len súborom myšlienok. Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že námestníci ministrov financií krajín eurozóny sa pri stredajšej telekonferencii zhodli, že pri posledných rokovaniach veriteľov a Grécka bol urobený pokrok. Na dosiahnutie dohody však bude potrebné urobiť viac práce.

Grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis v stredu uviedol, že očakáva dosiahnutie dohody o reformách s veriteľmi budúci týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna