Barroso: Grécka vláda dala voličom absolútne nerealistické sľuby

Grécka vláda dala voličom "absolútne nerealistické sľuby", ktoré teraz nedokáže splniť. Uviedol to podľa serveru BBC bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

02.04.2015 09:00
debata (5)

Vyzval tiež Atény, aby prijali zodpovednosť za svoju kritickú finančnú situáciu a zaviedli štrukturálne reformy.

„Nebolo to Nemecko ani žiaden iný člen EÚ, kto vytvoril problémy v Grécku. Tieto problémy sú štrukturálne: nízka produktivita a predchádzajúce vlády,“ povedal Barroso. „Grécku nič nebráni v úspechu, ale zlá politika v tejto krajine vytvorila mnoho problémov,“ dodal.

Nová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa nemá podľa Barrosa dostatok skúseností a jej požiadavky sú pre ostatné krajiny „absolútne neprijateľné“.

„Nie je prospešné, keď Grécko útočí na krajiny, ktoré sa mu snažia pomôcť,“ povedal Barroso. „Mali by sme mať na pamäti, že sú tu chudobnejšie krajiny, ktoré Grécku požičiavajú peniaze,“ dodal.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Eurozóna koncom marca súhlasila so štvormesačnom predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

Grécko muselo v uplynulých rokoch výmenou za úverovú pomoc zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov. Nová grécka vláda záchranný program ostro kritizuje a Tsipras pred voľbami sľuboval zmiernenie jeho podmienok.

Grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis v stredu uviedol, že Grécko dosiahne budúci týždeň dohodu s medzinárodnými veriteľmi o zozname požadovaných reforiem. Veritelia dohodou podmieňujú uvoľnenie zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu pre zadlžené Grécko, ktorému sa rýchlo míňajú peniaze a hrozí mu platobnú neschopnosť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna