Gazprom odložil termín dokončenia plynovodu do Číny

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom posunul termín dokončenia plynovodu Sila Sibíri, ktorý má prepravovať plyn z nových sibírskych polí do Číny, o tri roky na rok 2022.

03.04.2015 08:00
Putin, Rusko, plynovod Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa vlani podpísal na rúru plynovodu Sila Sibíri, ktorým bude putovať plyn z Ruska do Číny.
debata (50)

Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo štvrtkového oznámenia Gazpromu. Výstavbu plynovodu za 55 miliárd dolárov vlani v septembri slávnostne otvoril prezident Vladimir Putin a Moskva plánovala jeho dokončenie v roku 2019.

Zdroje Reuters minulý mesiac oznámili, že projekt by mohol byť odložený, kým Rusko nedokončí menej ambiciózny plán s názvom Altaj na dodávky plynu zo súčasných polí na západ Číny. Prepravovať by ho mal plynovod ležiaci o tisíce kilometrov ďalej smerom na západ.

Gazprom v investičnom pláne pre tento rok uviedol, že do projektu Sila Sibíri plánuje v roku 2015 investovať 30 miliárd rubľov. Celkové tohtoročné investičné výdavky majú dosiahnuť 840 miliárd rubľov.

Najväčší podiel investícií – 278 miliárd rubľov – Gazprom tento rok vyhradil na rozšírenie domácej plynovodnej siete na účely projektu South Stream, ktorý mal prepravovať ruský plyn cez Čierne more do Bulharska a ďalej do Európy. Ten ale Moskva vlani pre negatívny postoj Európskej komisie zrušila. Namiesto neho teraz presadzuje alternatívny projekt podmorského plynovodu do Turecka, ktorý tiež bude obchádzať Ukrajinu.

Plán masívneho zvýšenia exportu plynu do Číny má znížiť závislosť Ruska na Európe ako hlavnom odberateľovi ruského plynu. Nedávny pokles svetových cien energetických surovín ale podkopal ekonomické dôvody pre túto investíciu. Cena za plyn pre Čínu bude zrejme naviazaná na svetové ceny ropy, ktoré od minulého leta klesli na polovicu.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn