Oslabené euro prináša Slovensku viac práce

Slabé euro začína čoraz viac pomáhať európskej ekonomike vrátane slovenskej. Aj preto sa v tomto roku očakáva, že na slovenskom pracovnom trhu pribudne najmenej 22–tisíc nových pracovných miest. Slabšia mena totiž pomáha najmä fabrikám orientovaným na vývoz, a Slovensko je výrazne exportná krajina.

07.04.2015 12:00
debata (46)
zväčšiť
dolár, euro, 2014 - 2015

Euro je slabé pre obavy zo zotavovania európskej ekonomiky, z vývoja v Grécku a z rizika poklesu cien a dosahov na priemysel. Ak sa však tieto hrozby nesplnia, euro zaistí tento rok skokový rast. Vývoj je pritom mimoriadne rýchly.

Ešte pred rokom bol kurz takmer 1,40 dolára za euro, a dnes je 1,08 dolára. Z daného dôvodu síce dražie elektronika či zájazdy do Turecka a Egypta, práce na Slovensku však pribúda. Dôležité je, že euro sa aktuálne oslabuje nielen voči doláru, ale aj menám v krajinách susediacich so Slovenskom.

„Paradoxne, ak by sa euro oslabovalo len voči doláru, tak na slovenskú ekonomiku by to malo mierne negatívny vplyv,“ hovorí viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth. Ropa sa totiž kupuje za doláre, a ak sa teda oslabuje euro, znamená to, že sa jej eurová hodnota zvyšuje. Naopak, ak má niekto dolárové úspory, napríklad študenti z brigád v USA, ich hodnota sa zvýši. V priebehu niekoľkých mesiacov by mohol byť podľa ekonómov kurz dolára voči euru jedna k jednej. Deutsche Bank dokonca odhaduje, že euro do konca roku 2017 klesne na 0,85 dolára, čo by nezamestnanosť na Slovensku dostalo zrejme pod desať percent.

Pretože európska mena oslabuje súčasne aj voči okolitým menám a Slovensko zároveň ešte stále ťaží z nízkej ceny ropy, podľa NBS by sa to malo prejaviť v raste domáceho hospodárstva. Za tento rok by ekonomika Slovenska len vďaka efektu eura mala porásť o 0,8 percenta. Celkovo má hospodárstvo krajiny rásť až 3,2–percentným tempom.

Slabé euro takmer automaticky likviduje zahraničnú konkurenciu, ktorá prichádza z krajín so silnými menami. Predražuje však import, teda palivá, suroviny pre priemysel, znehodnocuje úspory občanov a zvyšuje neistotu v ekonomike.

Slabší kurz eura voči doláru by takisto v najbližších mesiacoch mohol zdražiť elektroniku dovážanú z USA, ale aj z Číny, kde sa obchoduje v dolároch. Zdraženie sa bude týkať aj dovoleniek.

„Mnohí ľudia si budú musieť priplatiť za dovolenkové destinácie, kde sa platí dolármi. Takisto aj za dovolenky vo Veľkej Británii, keďže libra sa takisto voči euru výrazne posilnila,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Kurz eura voči americkému doláru alebo kurz kráľovských mien, ako ich analytici nazývajú, sa oslabuje už niekoľko mesiacov za sebou. Od leta minulého roka stratilo euro štvrtinu svojej hodnoty. Od začiatku tohto roka kleslo o ďalších desať percent, pričom analytici očakávajú, že európska mena smeruje v tomto štvrťroku k najhoršiemu obdobiu vo svojej histórii.

Dolár minulý týždeň stúpol ešte viac v reakcii na to, že šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová podporila názor, že Fed pravdepodobne v neskoršej časti tohto roka začne zvyšovať úrokové sadzby, keďže USA slabé euro nemusí vyhovovať.

„Európska centrálna banka drží úrokové sadzby nízko, rovnako ako Fed, ale investorov v poslednom čase láka nakupovať dolár už len v samotnom očakávaní, že sa sadzby v USA možno začnú zvyšovať,“ potvrdil analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum.

So slabým eurom rastie konkurencieschop­nosť

Oslabujúce sa euro je výhodné najmä pre tie podniky, ktoré nakupujú vstupy do svojej výroby na domácom, „eurovom“ trhu, no ich produkcia smeruje mimo eurozóny. Naopak, podniky, ktoré nakupujú aj predávajú v rámci eurozóny, výkyvy vo vývoji kurzu eura voči iným menám nemusia pocítiť takmer vôbec. V prípade Slovenska platí, že približne 85 percent vývozu krajiny dlhodobo smeruje do krajín EÚ.

Klesajúci kurz eura prináša pozitíva stagnujúcej ekonomike eurozóny a môže jej pomôcť s opätovným naštartovaním hospodárskeho rastu. Analytik Sberbank Vladimír Vaňo v tomto ohľade upozorňuje, že s úspechom slovenských exportných priemyselných firiem, ktoré zamestnávajú viac než štvrtinu pracovnej sily v krajine, sú momentálne úzko previazané podnikové investície, ako aj samotná zamestnanosť.

Otvorenosť ekonomiky meraná podielom vývozov a dovozov výrobkov a služieb na nominálnom HDP dosiahla v minulom roku hranicu 186 percent. „Naopak, silné euro z krátkodobého hľadiska časť európskych politikov považuje za riziko pre zamestnanosť, rast hrubého domáceho produktu či daňové príjmy,“ tvrdí analytik portálu euractiv.sk Radovan Geist.

Nové peniaze v obehu

Vlnu oslabovania eura spustilo marcové pumpovanie peňazí do európskej ekonomiky. Pre krajiny platiace eurom vrátane Slovenska začala Európska centrálna banka tlačiť 60 miliárd eur mesačne. Celkovo by sa tak na trh malo dostať do septembra 2016 vyše 1,1 bilióna nových eur, ktoré majú v eurozóne podporiť hospodársky rast a zastaviť pokles cien.

Ešte vlani ECB takisto znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum 0,05 percenta z úrovne 0,15 percenta. Tým sa znížili úroky pri hypotékach či úveroch aj pre bežných ľudí. Depozitnú sadzbu, za ktorú si u nej krátkodobo ukladajú peniaze komerčné banky, navyše zrazila ECB hlbšie do záporného pásma.

Európsku ekonomiku by mali podporiť aj peniaze z tzv. Junckerovho balíčka, cez ktorý chce Brusel v najbližších troch rokoch napumpovať do investícií v členských štátoch EÚ až 315 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro