Analýza: Rusi pri plyne začínajú ustupovať

Trasa plynovodu z Ruska cez Ukrajinu by mohla byť počas nasledujúcich mesiacov bezproblémová a bezproblémové by mohli byť aj dodávky plynu z Ruska.

09.04.2015 12:00
Sila Sibíri, plyn, plynovod Foto:
Plynovod Sila Sibíri začal ruský Gazprom stavať vlani a chce ním dodávať plyn do Číny, naopak, prepravu do Európy cez Ukrajinu chce utlmiť.
debata (63)

Ruský Gazprom sa dohodol s ukrajinským Naftogazom na plyne pre Ukrajinu na ďalšie tri mesiace, a to za cenu nižšiu ako na európskych trhoch. Podľa analytikov je to aj vďaka silnejšej pozícii Ukrajiny pre reverzný tok zo Slovenska, ale aj vďaka menšej spotrebe. Mohla by však táto dohoda zmierniť postoj zástupcov Gazpromu pokiaľ ide o plánované zastavenie dodávok plynu cez Ukrajinu o štyri roky? Ďalšie kolo rokovaní má byť už o pár dní, a to štrnásteho apríla.

Ukrajinci sa s Rusmi dohodli na cene 248 dolárov za tisíc kubických metrov plynu, čo je cena, ktorá sa pohybuje v rozpätí toho, čo boli Ukrajinci ochotní zaplatiť. Na druhej strane však výrazne vzdialená od sumy, čo žiadali Rusi. Cena je napokon dokonca aj nižšia ako hodnota plynu pre Maďarsko, s ktorou sa nedávno pochválil premiér Viktor Obrán. Ten hovoril o 260 dolároch za tisíc kubických metrov plynu. Analytici túto ústretovosť zdôvodňujú prepadom príjmov Gazpromu.

„Ruský dodávateľ zaznamenal v minulom roku výrazný prepad príjmov, čo bolo spôsobené poklesom cien ropy, sankciami Západu, ale taktiež nižším dopytom v Európe,“ hovorí analytik Energieprevas.sk Jozef Badida.

Ukrajinci navyše počas minulého roku výrazne obmedzili spotrebu. Ako dôsledok absencie plynu z Ruska si ľudia kupovali elektrické kotly. Rusi tak výrazný pokles predaja zaznamenali predovšetkým na Ukrajine, ktorá dlhodobo patrila medzi ich topodberateľov.

„Poskytnutím lepších cien Kyjevu sa Gazprom usiluje o opätovné získanie svojej stratenej pozície,“ dodáva Jozef Badida.

Nie je to však tak dávno, čo sa šéf ruského energetického gigantu Alexej Miller vyjadril, že s plynovodmi cez Ukrajinu pre rizikovosť nebudú počítať od roku 2019. Zrušený plynovod South Stream, do ktorého investovali miliardy dolárov, chcú nahradiť výstavbou Tureckého prúdu ústiaceho v Turecku. Nie je to ani tak dávno, čo Ukrajinci žiadali ešte viac peňazí za prepravu.

"Sú racionálne argumenty, aby tranzit cez Ukrajinu pokračoval. Realita je však skôr taká, že si netreba robiť ilúzie. Tie vzťahy sú zlé,“ hovorí Alexander Duleba z Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Ak však plyn cez Ukrajinu nepotečie, nie je celkom jasné, ako by to dopadlo s tranzitom cez Slovensko, z ktorého má slovenský Eustream ročne 300 miliónov eur. Polovica z tejto sumy ide do štátneho rozpočtu. Hoci dlhodobá zmluva typu ship or pay predurčuje na to, aby Eustream dostal zaplatené, aj pokiaľ neprepraví, klauzula stráca platnosť v prípade vyhlásenia mimoriadnej udalosti, ako napríklad vojnového stavu.

"Vnímame a analyzujeme vyhlásenia našich partnerov. Dlhodobý kontrakt do roku 2028 naďalej platí,“ odpovedá Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti Eustream. Spoločnosť Eustream pritom podľa neho nezasahuje do vzťahov iných spoločností.

"Kontinuálne však rokujeme so všetkými partnermi a zameriavame sa na rôzne projekty,“ dodáva Chuguryan.

Budú však mať Rusi dostatok financií na výstavbu Tureckého prúdu v čase, keď im Svetová banka predpovedá dva roky hospodárskeho úpadku? Na prepojenie Balkánskeho polostrova s Tureckým prúdom budú musieť mať peniaze aj investori v Bulharsku, či Rumunsku, tam, kde neexistujú plynovody. Zmluvy na tieto trasy podpísané ešte nie sú.

Kapacita, ktorá sa spomína v súvislosti s výstavbou nového plynovodu Gazpromu do Číny, predstavuje 61 mld. kubických metrov ročne, čo približne zodpovedá objemu plynu prepravovaného cez Ukrajinu. Gazprom pri tejto trase chce však použiť iný zdroj plynu. Nie jamalský, určený pre Európu.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina