V sadoch šibali mráz sviecami

Slovensko má za sebou nezvyčajne dlhú šnúru mrazivých nocí, ktoré vystresovali pestovateľov teplomilného ovocia.

10.04.2015 06:30
sad, záhrada, stormy, vidiek, jar Foto:
Tohtoročné jarné mrazy zasiahli marhuľové sady, jablone, naopak, odolali.
debata

Pomalé otváranie sa jari síce oddialilo kvitnutie marhúľ, ale na úrodnom juhu začali rozkvitať rovno s príchodom studených veľkonočných sviatkov. Tým, ktorí nedržali pri svitaní pohotovosť, urobil mráz „prebierku“ úrody. Naprázdno vyšiel len v sadoch, kde sviatky nesvätili, ale chránili kvitnúce marhuľové stromy teplom z parafínových svi­ec.

Únia ovocinárov Slovenska nemá ešte detailne zosumarizované výčiny studeného počasia, ale podľa prvého rýchleho prieskumu sa nedajú vylúčiť škody na úrode spôsobené mrazmi.

„Zdá sa, že jablone, ktoré sú najrozšírenejším ovocným stromom na Slovensku, prežili vlnu chladných nocí bez väčšieho poškodenia, najviac ohrozené boli marhule v južnom páse Slovenska pozdĺž hranice s Maďarskom,“ hovorí predseda Únie ovocinárov Marián Varga.

Poškodenie podľa Vargu nezáviselo len od toho, nakoľko poklesla teplota pod bod mrazu, ale aj od celkovej starostlivosti o stromy. K nej pritom patrí nielen priama ochrana pred mrazmi zadymovaním sadov či vytvorením hmloviny zo závlahovej vody, ale aj to, či sú stromy dobre živené a nie sú preťažené vysokou úrodou. Strom pripomína človeka, v čím lepšej kondícii je, tým lepšie si poradí.

Chlad na prelome marca a apríla nie je na Slovensku prekvapujúcim úkazom. Výnimočným však je podľa klimatológa Pavla Fašku dlhá vlna mrazivých nocí. Tá sa začala 30. marca a až na konci tohto týždňa si budú môcť ovocinári definitívne vydýchnuť.

Teploty v noci na juhu klesali k mínus dvom (Hurbanovo) až k mínus štyrom stupňom Celzia (Piešťany). Aj po štvrtok sa začínajúcom oteplení však musia byť ovocinári ostražití. Definitívne sa skončia vpády mrazov až v druhej polovici mája po Žofii, ktorá, ako vraví stará skúsenosť, vinohradníkom (občas) víno vypíja.

S úľavou si prešli po veľkonočných sviatkoch svoje marhuľové sady ovocinári zo spoločnosti Pannonia Fruit v Dulovciach. „Od Veľkého piatka prakticky až po Veľkonočný pondelok sme boli v sadoch od polnoci až do siedmej rána,“ vravel farmár Dušan Szabó. V sedmnásťhek­tárovom sade pálili parafínové sviece. Pre lepšiu predstavu, na jednom hektári mali rozmiestnených minimálne 200 sviec. Pri každom poklese teploty o jeden stupeň Celzia museli na hektári pridať ďalších sto sviec.

„Ochrana nie je lacná, jedna sviečka vyjde na 6,40 eura, hektár na vyše 1 200 eur,“ zrátal v rýchlosti náklady ovocinár. Na ochrane pred mrazom sa však nedá šetriť, pretože lakomý ovocinár spoliehajúci sa na šťastie, že mráz obíde jeho sad, môže prísť o celú úrodu.

Pannonia Fruit dodáva ovocie nielen domácim obchodníkom, ale aj do Rakúska. „Rakúšania síce nedajú dopustiť na svoje „marillen“ z údolia Wachau, ktorým preteká Dunaj, ale naše dulovské marhule dozrievajú takmer o mesiac skôr. A keďže sa kvalitou a svojou výraznou pikantnou chuťou vyrovnávajú rakúskym, nakupuje ich aj rakúska obchodná sieť Spar,“ povedal Dušan Szabó.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ovocie #ovocinár