Ruský plyn cez Ukrajinu po roku 2019 už nepotečie

Gazprom plánuje v roku 2019 ukončiť transport plynu do Európy cez Ukrajinu. Šéf firmy varoval úniu pred krokmi proti plynovodu do Turecka.

13.04.2015 16:05
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka, Gazprom Foto:
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka
debata (203)

Šéf ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexej Miller v pondelok varoval Európsku úniu pred krokmi, ktoré by zablokovali plán Ruska vybudovať plynovod do Turecka a prípadne ďalej do južnej Európy.

Projekt s názvom Turkish Stream nahrádza plán plynovodu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán.

„Ak niekto pomýšľa na zablokovanie Turkish Streamu …, potom je to veľmi vážna chyba. Tento plyn môže ísť na ďalšie trhy,“ povedal Miller na konferencii v Berlíne. Podľa agentúry Reuters dodal, že Gazprom je ochotný dať si so svojím projektom pauzu, ak to bude potrebné.

Rusko dodáva Európskej únii približne tretinu jej spotreby plynu, Európa sa ale snaží závislosť na ruskom plyne znížiť. Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sa navyše vlani kvôli ukrajinskej kríze výrazne zhoršili, čo na konci minulého roka viedlo k zrušeniu projektu South Stream.

Plynovod cez Čierne more do Turecka by mohol pokračovať do Grécka, o ktorého prípadnej účasti na projekte išlo minulý týždeň v Moskve v rámci návštevy gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Ak by sa k nemu Grécko pripojilo, mohol by mu plynovod priniesť ročne milióny eur a ťažili by z toho aj európski veritelia tejto zadlženej krajiny, povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Gazprom vlani oznámil, že vybuduje nové potrubie do Turecka tak, aby sa vyhýbalo Ukrajine. Ročná kapacita plynovodu Turkish Stream má byť 63 miliárd metrov kubických. Rusko plánuje ukončiť tranzit plynu cez Ukrajinu do Európskej únie v roku 2019.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v Berlíne potvrdil, že Rusko neplánuje uzavrieť s Ukrajinou novú dohodu o tranzite plynu do Európy, keď v roku 2019 vyprší súčasná desaťročná zmluva. Cez Ukrajinu teraz prúdi zhruba 40 percent ruského vývozu do Európy.

Miller tiež Európsku úniu vyzval, aby dala Rusku garanciu na nákupy jeho plynu. Upozornil, že Gazprom nesie všetky riziká investícií do zvyšovania ťažobných a vývozných kapacít, a varoval, že plyn, k odberu ktorého sa EÚ nezaviaže, by mohol Gazprom presmerovať do Ázie.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina