Slabé euro straší Američanov i šéfku MMF

Nadmerná závislosť na oslabovaní mien s cieľom podporiť domácu ekonomiku by mohla prehĺbiť globálny spor ohľadom devízových kurzov. Uviedla to vo štvrtok výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová.

17.04.2015 08:35
debata (23)

Podľa agentúry Reuters sa predpokladá, že prudké posilňovanie amerického dolára k euru a japonskému jenu bude patriť medzi hlavné témy víkendového zasadania MMF a Svetovej banky vo Washingtone.

Slabší kurz domácej meny zvyšuje konkurencieschop­nosť exportérov na svetovom trhu. Americké ministerstvo financií už minulý týždeň varovalo Európu pred prílišnou závislosťou na exporte podporovanom slabšom kurzom eurom.

Viac ako dve desiatky centrálnych bánk v uplynulých mesiacoch pokračovali v uvoľňovaní menovej politiky, aby podporili domáce hospodárstvo a čelili deflačným rizikám.

Uvoľňovanie menovej politiky zahŕňa napríklad znižovanie úrokových sadzieb či pumpovanie peňazí do ekonomiky prostredníctvom nákupov aktív. Tieto opatrenia zvyčajne tlačia nadol kurz domácej meny.

Európska centrálna banka (ECB) v stredu podľa predpokladov ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 0,05 percenta. V marci spustila program nákupov vládnych dlhopisov a ďalších aktív, prostredníctvom ktorého chce do ekonomiky minimálne do septembra budúceho roka mesačne pumpovať okolo 60 miliárd eur.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #euro #dolár