Salmonelové rezne prišli z Poľska. Kde skončili?

Na svete je ďalší potravinový škandál. Na Slovensko a do Česka sa dostalo niekoľko ton zmrazených poľských kuracích rezňov so salmonelou. Nebezpečnú baktériu, ktorá spôsobuje hnačky, objavili českí veterinári a okamžite nariadili mäso stiahnuť z trhu.

17.04.2015 15:07 , aktualizované: 19:08
kuracie mäso Foto: ,
Kuracie mäso nakazené salmonelou sa dostalo aj do slovenských predajní.
debata (60)

Vyexpedovaných bolo spolu desať ton kuraciny, ktorá sa podľa Českej veterinárnej správy dostala do troch českých predajní a tiež k jednému obchodníkovi na Slovensko.

Podľa informácií Pravdy od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy malo ísť o nitrianskeho distribútora mäsa. Ten dodáva mäso aj pre hotely a reštaurácie. Kontaminované mäso sa malo podľa slovenských inšpektorov dostať do skladu v Nitre. Či sa distribuovalo ďalej, včera nebolo jasné. Denník Pravda dal priestor na vyjadrenie aj predstaviteľke dotknutej spoločnosti, ale tá sa k problému včera do redakčnej uzávierky nevyjadrila.

Českí veterinári tvrdili, že o náleze informovali cez európsky výstražný systém RASFF už vo štvrtok. Slovenskí inšpektori však ešte v piatok o tom nemali žiadnu oficiálnu informáciu a inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nitre išli sklad, kde sa malo mäso nachádzať, preveriť až v piatok popoludní. Výsledky včera ešte známe neboli.

Informácie o potravinách, ktoré sú napadnuté mikroorganizmami salmonely, by mali byť okamžite zaraďované do rýchleho výstražného systému Európskej únie RASFF. Je to preto, aby ihneď mohli konať aj v ďalších členských krajinách, v ktorých sa môžu vyskytnúť potraviny kontaminované nebezpečnou salmonelou. Tá spôsobuje hnačkové ochorenia a je obzvlášť nebezpečná pre deti, starších ľudí a chorých.

Ešte v piatok odpoludnia však slovenskí veterinári nemali prostredníctvom RASFF nijakú oficiálnu informáciu o salmonelovej zásielke kuracích stehien. Na sociálnych sieťach sa síce už objavili správy o výskyte nebezpečných poľských kuracích rezňov v troch českých mestách, ale nebola tam nijaká zmienka o mieste výskytu hlbokozmrazených rezňov na Slovensku.

Jediným orientačným bodom pre slovenských spotrebiteľov aj veterinárov bola informácia o nebezpečnej šarži mäsa. Český server idnes.cz upozorňoval, že salmonelové mäso možno spoznať podľa šarže označenej číslom 12030323. Išlo o hlbokozmrazené rezne zo stehien kurčiat s trvanlivosťou do 29. marca 2016.

„Až po niekoľkých telefonických urgenciách sa nám v piatok odpoludnia u českých kolegov podarilo zistiť, že zásielka s rezňami, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by sa mala nachádzať v nitrianskom sklade jednej spoločnosti,“ povedal pre Pravdu ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Hneď po tomto zistení nariadil šéf slovenského štátneho a potravinového dozoru, aby inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nitre preverili a zadržali inkriminovanú zásielku pred distribúciou do predaja.

Salmonela nie je exotickou potravinovou nákazou, ale v každom prípade sa treba mať pred ňou na pozore. Spôsobuje bolesti čriev a v dôsledku hnačiek sa ľudský organizmus rýchlo odvodňuje. Preto je nebezpečná najmä pre ľudí s oslabeným zdravím, a preto sa zaraďuje do rýchleho výstražného systému Európskej únie RASFF. Ten má už aj vzhľadom na voľný obchod s potravinami okamžite blokovať nebezpečné potraviny. Posledný výskyt salmonely však ukazuje, že rýchlejšie ako RASFF sú média.

Čo má v tejto situácii robiť spotrebiteľ? „Ľudia by mali byť pozorní pri výbere potravín a uprednostňovať domáce výrobky, ktoré sú na rozdiel od dovážaných nielen čerstvejšie, ale aj pod oveľa prísnejšou, v prípade živočíšnych výrobkov pod stálou veterinárnou kontrolou,“ poradil zneisteným slovenským spotrebiteľom profesor Jozef Bíreš a dodal, že slovenská veterinárna služba bola vlani už po druhý raz za sebou vyhodnotená ako najlepšie fungujúci dozor nad potravinami spomedzi všetkých 28 krajín Európskej únie.

Mäso je jednou z najzraniteľnej­ších potravín. Od prvého apríla tohto roku musí byť už nielen na hovädzom, ale aj na hydinovom, bravčovom či jahňacom mäse uvedené, kde bolo zviera chované a následne porazené a spracované. Platí to pri mäse, ktoré bolo dodané do obchodnej siete po prvom apríli 2015. Na mrazené mäso expedované pred týmto dátumom sa však táto povinnosť nevzťahuje. Štátna veterinárna a potravinová správa podľa Jozefa Bíreša vykonala doteraz vyše 120 kontrol, pričom našla len v dvoch prípadoch neoznačené mäso.

Európske škandály s potravinami

4/2015 – Salmonela v kuracích prsiach z Poľska. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323 11/2013 – Niekoľko ton brazílskych kuracích pŕs s antibiotikami v reštauráciách či vo vývarovniach 9/2013 – Poliaci mali kŕmiť hovädzinu nepovolenou mäsokostnou múčkou s rizikom choroby šialených kráv 6/2013 – Antibiotiká v poľskej hydine – bežnou praxou chovateľov malo byť zaraďovanie antibiotík ako stimulátorov rastu do kŕmnych zmesí 3/2013 – Aflatoxíny v nemeckých mliečnych výrobkoch – výrobky obsahovali rakovinotvorné spóry z plesní 2/2013 – Koňacina namiesto hovädziny – Európou otriasol škandál s falšovaním mäsa 1/2013 – Jed na hlodavce v poľských cukrovinkách – trubičkách či oplátkach 2012 – Nekvalitné poľské kuracie prsia – našli sa výrobky bez označenia, s pochybným vzhľadom a rizikom salmonely či s obsahom antibiotík 2012 – Poľské sušené vajcia – neoznačené výrobky, riešilo sa, či nespôsobujú rakovinu 2012 – Poľská cestárska soľ – megaškandál, soľ mohli obsahovať rôzne poľské výrobky 2011 – Baktéria E.coli v zelenine – nie je jasné, z akej krajiny sa problém šíril, vyžiadal si len v Nemecku 40 životov 2011 – Dioxínová aféra v Nemecku – Rakovinotvorné prídavky do krmív sa ukázali vo vajciach aj kuracom a bravčovom mäse 2001 – Choroba šialených kráv – epidémia vypukla vo Veľkej Británii a spôsobila niekoľko obetí

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #salmonela #kuracie mäso