Gréci majú hranice, za ktoré pri rokovaniach nechcú ísť

Grécko sa snaží dospieť k dohode o svojom reformnom pláne s medzinárodnými veriteľmi, neustúpi ale za hranice, ktoré sú podľa jeho vlády neprekročiteľné. V nedeľňajšom vydaní denníka To Vima to podľa agentúry Reuters uviedol podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis.

19.04.2015 07:15
debata (13)

Nevylúčil pritom konania referenda alebo predčasných volieb v prípade, že rozhovory skončia v slepej uličke.

Atény a ich medzinárodné veritelia, Európska únia a Medzinárodný menových fond (MMF), rokujú o hospodárskych reformách, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu pre Grécko. Rokovania ale postupujú pomaly, zatiaľ čo zadlžená juhoeurópska krajina bojuje s nedostatkom hotovosti. Odhaduje sa, že do piatku 24. apríla, kedy sa v Rige koná kľúčové stretnutie ministrov financií eurozóny, strany k dohode nedospejú.

Vláda v Aténach by tak v najbližších týždňoch mohla stať pred rozhodnutím, či z peňazí, ktoré má k dispozícii, zaplatí dôchodky a mzdy štátnym zamestnancom, alebo dlžnú splátku MMF.

„Naším cieľom je schodné riešenie v rámci eurozóny,“ povedal podľa Reuters vicepremiér. „Neustúpime z najvzdialenejších hraníc, ktoré sme stanovili,“ uviedol tiež. Cieľom vlády je podľa neho dosiahnuť dohodu. Keby ale rokovania skončila v slepej uličke, možnosťou by podľa neho mohlo byť vyhlásenie referenda alebo ďalšie predčasné voľby.

Doteraz posledné predčasné voľby v Grécku vyhrala tento rok v januári ľavicová strana Syriza sa sľubom, že ukončí politiku úspor požadovaných medzinárodnými veriteľmi.

V Bruseli počas víkendu pokračujú rokovania zástupcov medzinárodných veriteľov Grécka a predstaviteľov gréckej vlády. Experti chcú pripraviť materiál na nadchádzajúcu schôdzku v Rige, žiadne rozhodnutie sa tak vraj nečakajú.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna