Burzu má oživiť aj zrušenie zdravotných odvodov

S blížiacim sa predajom štátnych akcií Slovak Telekomu chce ministerstvo financií uľahčiť ľuďom vstup na burzu, a to zrušením zdravotných odvodov z dividend z cenných papierov. Rezort financií si od návrhu sľubuje aj celkové oživenie kapitálového trhu. Zdravotným poisťovniam však takto vypadne ročný príjem vo výške asi 300–tisíc až 400–tisíc eur.

19.04.2015 08:45
debata (18)

V súčasnosti platia akcionári za vyplatené dividendy 14–percentný zdravotný odvod. Po novom by fyzické osoby tento odvod platiť nemali. Rezort financií predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o dani z príjmov, v ktorej navrhuje ich zrušenie.

Deje sa tak len necelé tri roky po tom, čo rezort zdravotníctva zdravotné odvody zvýšil z desať na štrnásť percent. Cieľom ich zvýšenia malo byť zníženie deficitu verejných financií. Zástupcovia rezortu financií teraz konštatujú, že inštitút zdravotných odvodov z dividend a výnosov z akcií je raritou nielen v Európskej únii, ale aj celosvetovo.

„Bez jeho zrušenia je ťažké si predstaviť oživenie záujmu obyvateľstva o vstup na kapitálový trh,“ konštatuje hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.

Zrušením odvodov z dividend akcií obchodovateľných na Burze cenných papierov v Bratislave však prídu zdravotné poisťovne o časť príjmov.

Denník Pravda oslovil všetky tri zdravotné poisťovne, no do uzávierky zareagovala len Všeobecná zdravotná poisťovňa s tým, že návrh rezortu financií má pre zdravotnú poisťovňu finančný dosah.

„Výška odvodov z dividend závisí od výšky vyplatených dividend, takže sa nedá do budúcnosti povedať, o koľko zdrojov prídeme. Na základe analýzy z dividend z cenných papierov, ktoré sú obchodované na burze a boli vyplatené v roku 2014, to bolo 230 376 eur. Táto suma však môže byť v budúcom období úplne iná,“ informovala za Všeobecnú zdravotnú poisťovňu hovorkyňa Petra Balážová.

Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana zrušenie zdravotných odvodov z dividend cenných papierov vníma ako mikrozmenu. „Vláda v rozpočte znížila platbu za poistencov štátu o viac ako 50 miliónov, toto malo na zdravotné poisťovne výraznejší vplyv,“ konštatuje Ďurana.

„Plne však súhlasím s výrokom ministerstva, že zdravotné odvody z dividend sú celosvetovou raritou, preto by mali byť zrušené plošne, nielen v súvislosti s bratislavskou burzou,“ dodáva analytik.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #Slovak Telekom #burza